5.9 C
Mostar

TRAŽI SE REAKCIJA NA NEGIRANJE GENOCIDA tokom prikazivanja filma ‘Quo vadis, Aida?’ na RTCG

Iz Socijaldemokratske partije Crne Gore (SDP) su pozvali nadležne da reaguju povodom negiranja genocida od strane grupe građana tokom prikazivanja filma “Quo vadis, Aida” na Radio televiziji Crne Gore (RTCG) 29. decembra.

Tokom prikazivanja filma koji govori o genocidu u Srebrenici, oko dvadesetak osoba protestovalo je ispred ulaza u zgradu nacionalnog javnog servisa uz transparent na kojem je pisalo “Srebrenica nije genocid”.

U Crnoj Gori se Rezolucijom Skupštine, usvojenom 17. juna ove godine, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici.

Iz Uprave policije za sada nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa da li su preduzeli mjere protiv učesnika skupa koji su negirali genocid.

Portparolka SDP-a Amina Cikotić je ocijenila da je okupljanje pokazalo “trijumf” mržnje, nacionalizma i srpskog sveta.

“Pozivam nadležne organe da postupe po svojim ovlašćenjima. Jednom moramo ovakvim stvarima stati u kraj kako bismo počeli svi da se oporavljamo i izlazimo iz nacionalističke matrice u koju su nas ubacili”, napisala je Cikotić na Twitter-u.

Protest su, kako se navodi, organizovale nevladine organizacije Pravoslavno bratstvo “Zavjetnici Tvrdoš Nikšić” i Pravoslavno bratstvo “Stupovi”.

U ime okupljenih je Slavko Perošević kazao medijima da “zločin koji se dogodio u Srebrenici nikako ne može biti tretiran kao genocid”, te da se “može razmatrati na nekim nivoima da li se u Srebrenici dogodio određeni zločin”.

U genocidu u Srebrenici su 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske i paravojnih snaga iz Srbije ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put ustanovio da se u Srebrenici desio genocid 2001. godine.

Za genocid u Srebrenici je, među ostalima, 2019. na doživotnu kaznu zatvora osuđen i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, a poslednja presuda za genocid izrečena je Ratku Mladiću, koji je 8. juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

RSE, foto: RTCG
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno