23.8 C
Mostar

BIDEN na rutinskoj intervenciji

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden nakratko će preneti ovlašćenja na potpredsednicu Kamalu Harris u petak, 19. novembra dok bude pod anestezijom tokom predstojećeg medicinskog pregleda, saopštila je Bela kuća. Bidenu će biti neophodna anestezija tokom rutinske kolonoskopije.

Biden je 19. novembra rano ujutro otišao u medicinski centar u predgrađu Washingtona na svoj prvi rutinski pregled kao predsednik.

Sekretarka za štampu Bele kuće Jen Psaki rekla je da će Biden biti pod anestezijom tokom procedure i da će preneti svoja ovlašćenja na Kamalu Harris.

“Kao što je bio slučaj sa predsednikom George W. Bush kada je imao istu proceduru, predsednik Biden će preneti ovlašćenja na potpredsednicu u kratkom periodu dok bude pod anestezijom. Potpredsednica će za to vreme raditi iz svoje kancelarije u Zapadnom krilu”, rekla je Psaki.

Proces privremenog prenosa ovlašćenja na potpredsednika zbog onesposobljenosti presednika ratifikovan je 1965. godine odlukom Kongresa i usvajanjem 25. amandmana na Ustav SAD.

Prema tom amandmanu, potpredsednik vraća ovlašćenja predsedniku čim se on probudi iz anestezije.

Biden (78) je poslednji puni pregled imao u decembru 2019. godine, kada su lekari utvrdili da je bivši potpredsednik “zdrav, energičan” i “sposoban za uspešno obavljanje dužnosti”, navodi se u tadašnjem lekarskom izveštaju.

RSE, Foto: Reuters
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno