5.9 C
Mostar

CRNOGORCI TRAŽE DA STANIVUKOVIĆU ponovo bude zabranjen ulazak u državu jer negira njihovu naciju

Cjelokupna crnogorska opozicija, kao i jedan dio vlasti, su osudili izjavu gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića da su “Crnogorci izmišljena nacija”.

Nakon što mu je nedavno ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru, Stanivuković je ponovo naljutio političare i građane ove države. On je, naime, tokom posljednje posjete Crnoj Gori, u društvu istomišljenika, doveo u pitanje postojanje crnogorske nacije, a sve je snimljeno i objavljeno na internet platformama.

Zastupnik iz Đukanovićeve opozicione Demokratske partije socijalista Predrag Bošković rekao je da mlade generacije očigledno nisu zapamtile kako je završio projekt “Velike Srbije” s obzirom na to da se sada bave projektom “srpskog svijeta”.

STANIVUKOVIĆEV ŠOVINIZAM: “Ovdje Crnogorac kao nacija, mislim da je to izmišljeno”

SDP-ov Ivan Vujović je rekao da bi svaka normalna država, nakon ovakvih izjava, banjalučkom vođi pokazala vrata, dok je Aleksandar Damjanović iz nevladinog udruženja “Crnogorska kulturna mreža” čak zatražio ponovnu zabranu ulaska u zemlju.

Osim opozicije, glas su podigli i neki zvaničnici koji su u trenutnoj vlasti.

Reagovali su iz Demokrata koje vodi predsjednik Parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić te zastupnici Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića. Danilo Šaranović iz Demokrata rekao je da je dosta bilo negiranja bilo koje nacije, nazvavši Stanivukovićevu izjavu “sramotnom”, dok je Mileta Radovanović iz URA rekao da su svi gosti dobro došli u Crnu Goru, ali da je osnovna kultura da gost poštuje domaćina, odnosno zemlju u koju je došao.

Stanivukovićevi ispadi svakako dolaze u pogrešnom trenutku s obzirom na to da su se ponovo uzburkale tenzije između stanovnika ove države koji se osjećaju kao etnički Crnogorci i onih koji se osjećaju kao Srbi. Tenzije je uzrokovala najava da će mitropolit SPC Joanikije biti ustoličen u Cetinju, u manastiru gdje počivaju mošti Svetog Petra Cetinjskog.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno