17.7 C
Mostar

CRNOGORSKO MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA ograđuje se od Mandićevih poteza tokom sastanka sa Dodikom

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Crne Gore ogradilo se od poteza predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića i službi Skupštine povodom dešavanja tokom posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Podgorici 27. februara, prenosi agencija Beta.

U odgovoru na protestnu notu Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine navedeno je da ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore “nije učestvovao u organizaciji i pratećim protokolarnim aktivnostima u vezi s posetom predsednika RS Milorada Dodika, već su tu posetu organizovale službe Skupštine Crne Gore, sa Andrijom Mandićem na čelu”, prenosi RSE.

Ministarstvo Crne Gore u dokumentu, koji potpisao ministar Filip Ivanović, ističe se da su zvaničnim putem obavestili Skupštinu Crne Gore o propustu, jer pored entitetske zastave Republike Srpske, nije istaknuta zastava države Bosne i Hercegovine.

U odgovoru se navodi da Vlada Crne Gore podržava celovitost, suverentitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njega državna obeležja, zastavu i historijski kontinuitet, izražavajući nadu da ovaj događaj neće uticati na prijateljske i dobrosusedske odnose BiH i Crne Gore.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je 28. februara uputilo je protestnu notu crnogorskom ministarstvu spoljnih poslova povodom posete predsednika RS Milorada Dodika Podgorici i sastanka sa predsednikom crnogorske Skupštine Andrijom Mandićem, tokom kojeg nisu bila istaknuta obeležja Bosne i Hercegovine, već entiteta Republika Srpska.

Iz MSP BiH su naveli da BiH uvažava i poštuje državna obeležja Crne Gore, kao i ostalih međunarodno priznatih država i da očekuje da predstavnici Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori imaju isti tretman. Ukazano je i na Mandićevu izjavu da su “RS i Federacija stvorile BiH”, ocenivši da ovakvi potezi samo mogu narušiti dobrosusedske odnose.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno