14.9 C
Mostar

DAVOR DRAGIČEVIĆ se vratio u BiH

Davor Dragičević, otac mladića iz Banjaluke Davida Dragićevića, koji je nastradao pod do danas nerazjašnjenim okolnostima 2018. godine, vratio se u srijedu, 27. oktobra, u Bosnu i Hercegovinu (BiH) nakon dvogodišnjeg boravka u Austriji.

Po slijetanju na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje su ga dočekali Banjalučani i Sarajlije sa transparentima na kojima je pisalo “Ćaća nikad neće biti sam”, Dragičević je rekao da je u četvrtak, 28. oktobra, pozvan na razgovor u Tužilaštvo BiH, koje je preuzelo slučaj Dragičević od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Na razgovor je pozvan zajedno sa Murizom Memićem, ocem mladića Dženan memića iz Sarajeva, koji je također stradao pod nerazjašnjenim okolnostima prije pet godina. I ovaj je slučaj istražuje Tužilaštvo BiH.

“Moj život je ugrožen. Nek govore da sam četnik, balija i vehabija, ja sam otac Davida. Ova dva slučaja se moraju dovest do kraja. Što god Muriz Memić uradi biću uz njega do kraja”, kazao je Dragičević.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Istraga protiv Dragićevića je vođena od decembra 2018. godine zbog navoda o ugrožavanju sigurnosti ministra unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Dragana Lukača.

Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova RS za umiješanost u ubistvo njegovog sina, a prijavu protiv njega podnio je entitetski ministar Dragan Lukač.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića 13. septembra 2020. godine.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Od kraja marta 2018. godine njegovi roditelji i grupa “Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno