15.5 C
Mostar

FRANCUSKA I NJEMAČKA: Rusija prekrišila diplomatska pravila

Francuska i Nemačka optužile su Moskvu za kršenje diplomatskih protokola objavljivanjem poverljive prepiske o naporima da se reši sukob u delovima istočne Ukrajine, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

„Smatramo da je ovaj pristup suprotan diplomatskim pravilima i običajima“, rekla je portparolka francuskog ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr 18. novembra.

Slično saopštenje dalo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. Moskva je objavila prepisku sa takozvanom grupom Normandijskog formata — koja uključuje Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Nemačku — dan ranije u, kako je rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo, pokušaju da pokaže da su stavovi Moskve pogrešno predstavljeni.

Nakon što je Pariz optužio Rusiju da je odbila da učestvuje na ministarskom sastanku zemalja Normandijskog formata i negirao da grupa nije odgovorila na njene predloge u vezi sa sukobom u Ukrajini, Moskva je objavila 28 stranica poverljive prepiske koja, kako tvrdi, pokazuje da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov unapred predočio da ne može da učestvuje na predloženom sastanku 11. novembra.

Kijev je takođe optužio Rusiju da pokušava da potkopa Normandijski proces.

Jedan od objavljenih dokumenata bilo je pismo nemačkog i francuskog ministara spoljnih poslova od 4. novembra u kome se izražava neslaganje sa stavom Moskve da je reč o “unustrašnjem ukrajinskom sukobu”.

Ležandr je rekla da je objavljivanje dokumenata pokazalo da Moskva pokušava da opstruiše proces insistiranjem na brojnim preduslovima koje druge strane nisu mogle da prihvate.

Ona je pozvala Rusiju da se što pre vrati pregovorima.

Sa svoje strane, Lavrov je u Moskvi rekao da su, kada se razgovaralo o mogućnostima za ministarski sastanak, francuska i nemačka strana „davale arogantne, ne baš prikladne i ne baš etičke izjave“.

Najmanje 13.200 ljudi je ubijeno u borbama u delovima istočne Ukrajine između snaga centralne vlade i separatističkih formacija kojima je Moskva pružala vojnu, političku i ekonomsku pomoć.

Rusija poriče bilo kakvu umešanost u sukob, koji je izbio u proleće 2014, ubrzo nakon što je nasilno anektirala ukrajinski crnomorski region Krim, uprkos ubedljivim dokazima koji govore suprotno.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno