36.6 C
Mostar

IZ AMBASADE SAD-a POZVALI POLITIČARE da u Parlamentu BiH usvoje zakon o zabrani negiranja genocida

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poslao pismo parlamentarcima u kojem traži da se usvoji “domaći” zakon o zabrani negiranja genocida, oglasili su se i iz Amasade SAD-a i pozvali Parlament BiH da krene u pravcu donošenja ovakvog zakona, piše Klix.

Iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini pozvali su članove Parlamenta BiH da poslušaju Schmidtov poziv te da poduzmu aktivnosti koje se tiču izmjena i dopuna krivičnog zakona koje će ispuniti standarde za nastavak evropskog puta BiH i pomirenja u državi.

“Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju rad kroz institucije BiH kako bi se postigao sporazum o pitanjima koja se tiču građana Bosne i Hercegovine”, navodi se.

SCHMIDT PARLAMENTARCIMA BIH: Ukinut ću ‘Inzkov zakon’ ako donesete svoj

Također, iz Ambasade SAD-a je naglašeno kako negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice te drži BiH zarobljenu u prošlosti.

“Priznavanje individualne krivice doprinosi međusobnom povjerenju. Uspostavljanje institucionaliziranog procesa za pomirenje i hitno rješavanje problema tranzicione pravde pomoći će da sve žrtve dobiju poštovanje koje zaslužuju”, zaključuje se u saopćenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno