14.9 C
Mostar

KINA POKRENULA ISTRAGU protiv bivšeg ministra pravde

Kineske vlasti za borbu protiv korupcije saopštile su u subotu, 2. oktobra, da je pokrenuta istraga protiv bivšeg kineskog ministra pravde Fua Dženghua.

Brojni komunistički zvaničnici i poslovni ljudi već su se našli na meti istraga i suđenja od kada je 2013. predsednik Si Đinping pokrenuo operaciju “čistih ruku” koja obuhvata vojsku, kompanije i političko okruženje.

Fu Dženghu koji je imao ključne položaje u Pekingu, među kojima mesto ministra pravde i šefa Biroa za javnu bezbednost, pod istragom je za “ozbiljno kršenje discipline i zakona”, što je eufemizam koji se obično odnosi na slučajeve korupcije, ali takođe i na kršenja propisa vladajuće Komunističke partije Kine, javlja agencija Frans pres (AFP).

Istraga usmerena protiv bivšeg ministra usledila je samo nekoliko dana od kada je iz partije zbog korupcije isključen Sun Lidžun, bivši zamenik ministra zadužen za javnu bezbednost, posebno u Hongkongu za vreme velikih prodemokratskih protesta 2019. godine.

Sun je optužen za korupciju i da nije ispunjavao obaveze vezane za borbu protiv COVID-a 19.

Kako navodi agencija Asošijejted pres (AP) nije jasno zašto je Fu (66) postao meta antikorupcijske kampanje. On je bio dugogodišnji šef za javnu bezbednost Pekinga i zamenik ministra za javnu bezbednost od 2013. do 2018. godine, a zatim ministar pravde od 2018. do 2020.

Kada je bio ministar za javnu bezbednost Fu je predvodio istragu vezanu za jednog od najviših zvaničnika osuđenih u antikorupcijskoj kampanji, Džua Jonkganga.

Kineskog predsednika Sija Đinpinga optužuju da koristi kampanju za suzbijanje korupcije da protera političke protivnike, i pad Džua viđen je kao način da se zakopa nekada moćna frakcija unutar Komunističke partije, javlja AFP.

Foto: Reuters
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno