14.9 C
Mostar

MILIJARDA FRANCUZIMA: Hrvatska kupuje mogućnost uvođenja aparthejda u BiH!

“Rad na reformama je prijeko potreban, izmjene Izbornog zakona do kraja 2021. su od presudnog značaja. Stabilnost i napredak su neophodni”, naveo je Dragan Čović (HDZ BiH) nakon susreta s evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhelyijem i to u istom trenutku dok je u Hrvatskoj francuski predsjednik Emmanuel Macron, piše Patria.

I gle čuda s hrvatskim čelnicima Macron je razgovarao i o reformi koja je neophodna a odnosi se na Izborni zakon u BiH te su najavili zajedničko djelovanje i da će to učiniti idućih mjeseci.

“Ono što ćemo probati u narednim mjesecima je više učiniti kako bismo stabilizirali situaciju između Bugarske i Sjeverne Makedonije, kako bismo insistirali da se u BiH izvrši reforma Izbornog zakona kako bi se ispoštovali svi konstitutivni narodi BiH i znamo da postoje tenzije između Prištine i Beograda. Vizija Francuske je da tu trebamo izgraditi prostor mira, stabilnosti, suradnje, osnažiti ojačati protok ljudi. Želimo od toga prostora napraviti pravi evropski prostor”, kazao je Macron.

Otvoreno stavljanje na stranu Čovića i želja Hrvatske da se u BiH uvede aparthejd treba potražiti i u drugom dijelu posjete Macrona u kojem je zaključen ugovor o kupovini borbenih aviona koje Hrvatska nabavlja od Francuske a platit će ih oko 15 posto skuplje nego što je to prvobitno najavljeno u maju, kada je i donesena odluka o njihovoj nabavci.

Kako su pisali hrvatski mediji avioni će biti plaćeni oko 1,2 milijarde eura.

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu ministri odbrane – Mario Banožić i Florence Parly – potpisali su ugovor o nabavci Rafalea, što AFP opisuje kao najveće naoružavanje Hrvatske od rata za njihovu neovisnost. Ugodno s korisnim. Ili jednim udarcem dvije muhe.

Nije zgoreg podsjetiti da osim Mađarske i Francuska i Slovenija se protivi sankcijama Miloradu Dodiku, a vjerovatno će ih podržati i zvaničnici Kipra, Grčke, Austrije, Irske, Portugala, Poljske, Malte i Slovačke.

Za uvođenje sankcija su Njemačka, Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Švedska, Norveška i Finska.

Navodno se i Milorad Dodik sprema za susret s Macronom, pa se teško oteti dojmu kako su osovina Čović-Dodik uz veliku podršku Srbije i Hrvatske na putu do konačnog cilja, stvaranje BiH kao državne zajednice koje će u određenom trenutku neminovno voditi ka mirnoj disoluciji BiH. Plan iz Karađorđeva se ostvaruje! Po želji vladajućih nacionalista suspenduje se demokratija u BiH. I sve to uz milijarde koliko očito košta koncept sastavljene države.

Bit će interesantno pogledati reakciju Sjedinjenih Američkih Država na kompletnu situaciju, mada se već dobrano stekao dojam da SAD još od devedesetih godina skoro uvijek kasne u svom djelovanju.

Za vrijeme agresije SAD su na dnevnoj bazi sve znale i dobijale podatke, a ipak su dozvolili da se desi genocid. Nametnuli su na brutalan način Dejtonski mirovni sporazum na osnovu kojeg je Republika Srpska postala ustavno-pravni subjekt kao niža teritorijalna jedinica u okviru Bosne i Hercegovine, a što je bio rezultat prijetnje i ucjene bosansko-hercegovačke delegacije. Sada kada je BiH pred raspadom, a sve pod ruskim utjecajem iz nerazumljivih razloga ne uključuju se da zaštite zemlju koja je međunarodno priznata i članica UN-a. Gdje se izgubila pravda, demokratija kojom se ponose Sjedinjene Američke Države?

Foto: HINA
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno