28.9 C
Mostar

NATO ODBACIVA RUSKI ZAHTJEV da povuče obećanje o članstvu Ukrajine

„Pozicija NATO-a kada je u pitanju naš odnos sa Ukrajinom ostaje nepromenjena, osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere svoj put… uključujući i kojih bezbednosnih aranžmana želi da bude deo“, rekao je Stoltenberg novinarima. u Briselu.

„Odnos NATO-a prema Ukrajini će odlučivati 30 NATO saveznika i Ukrajina, niko drugi. Ne možemo prihvatiti da Rusija pokušava da ponovo uspostavi sistem u kojem velike sile poput nje imaju sfere uticaja, gde mogu da kontrolišu i odlučuju šta druge zemlje rade,” kazao je Stoltenberg.

Rusija je u petak zatražila od NATO-a da povuče svoje obavezivanje iz 2008. godine da bi Ukrajina i Guzija mogle jednoga dana postati članice ovog saveza, te da bi trebalo da obeća da neće razmeštati naoružanje u zemljama koje graniče s Rusijom, i koje bi moglo zapretiti njenoj sigurnosti.

Ove zahteve saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u dosada najpotpunijem dokumentu o sigurnosnim garancijama za koje predsednik Vladimir Putin tvrdi da ih želi dobiti od SAD i njihovih saveznika.

Oni uključuju predloge o upostavljanju redovnog vojnog dijaloga i izbegavanja “bliskih kontakata” vojnih aviona i borbenih brodova koji bi mogli biti osnov za raspravu s Vašingtonom nakon dvosatnog video razgovora u utorak Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Rusko ministarstvo je saopštilo da je NATO na putu da uvuče Ukrajinu, što bi dovelo do razmeštanja raketnih sistema u toj zemlji koji bi mogli napasti Rusiju, prenosi Rojters.

Zahtev Rusije za praktičnim vetom na članstvo Ukrajine u NATO, najteže krizne tačke u odnosima Istoka i Zapada, osim NATO-a, već su odbacili Vašington i Kijev.

RSE, foto:YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno