17.7 C
Mostar

POMJERANJA SAVEZNIKA: Konaković kontra SDP-a

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde na današnjoj press konferenciji izrekao je nešto što je u potpunoj suprotnosti s potpisanim zaključcima, a koje bi trebali slijediti opozicione stranke, iako je među njima i Savez za bolju budućnost koji je vlast skoro sedam godina na nivou Federacije.

Odgovarajući na pitanje da li bi podržali rješavanje problema izbornog zakonodavstva na način da se riješi pitanje izbora članova Predsjedništva, ali ne i domova naroda Konaković je kazao:

„Ovo je moje lično promišljanje, bilo šta što može donijeti jedan metar napretka u ovom trenutku, što može ovoj zemlji pokazati jedan pomak u napretku procesa mi bismo podržali, ako je to dogovor oko člana Predsjedništva koji bi se birao na način kako zadovoljava veći broj građana BiH pristali bismo na to. A, analiza domova naroda bi bilo to sekundarno pitanje koje se zaista mora izanalizirati“, kazao je Konaković.

Lider NIP-a očito je zaboravio šta je nedavno ovjerio svojim potpisom, ali današnjom izjavom pokazao je da dobrano odstupa od onoga što je potpisao sa SDP-om i drugima.

„Nakon usvajanja gore navedenih izmjena koje će garantirati fer i poštene izbore može se pristupiti Izmjenama i dopunama Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu sa obavezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se tiču strukture, načina izbora i ovlaštenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domova naroda. Potpisnici zaključaka smatraju kako te izmjene i dopune trebaju biti usvojene kao jedinstven set izmjena i dopuna normativnog okvira u Parlamentarnoj skupštini BiH, na istoj sjednici Predstavničkog doma i Doma naroda“, navodi se u zaključku.

Da je NIP daleko od onoga što zagovara SDP svjedoči i izjava Nermina Nikšića, koju je dao u vezi izbornog zakonodavstva i reformi.

“Ali važnije od izbora članova Predsjedništva, u nekoj varijanti za nas u SDP-u, je pitanje nadležnosti izbora domova naroda i na entitetskom i na državnom nivou. Smatramo da u ovom trenutku domovi naroda su važniji domovi od Predstavničkog doma, zato što oni odlučuju o svim pitanjima u kojima se odlučuje i u Predstavničkom domu, s tim što imaju još i mogućnost potezanja pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Mi smo spremni za utvrđivanje nadležnosti domova naroda na način da napravimo listu zaštite vitalnih nacionalnih interesa. Spremni smo da ta lista bude još šira nego što je to utvrđeno u standardnim okolnostima.

Očito je problem što neki ljudi smatraju da ova država, Ustav i zakon moraju biti podređeni njima. U ovom trenutku ključna je odluka HDZ-a i njihov pristup kad je u pitanju dio koji se odnosi na Federaciju i svakako spremnost u RS-u da se na isti način to uradi“, kazao je Nikšić.

Nap, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno