14.9 C
Mostar

BORELL: Podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH, spriječit ćemo svaki pokušaj podjela

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politku, nakon sastanka šefova diplomatije zemalja Evropske unije u Briselu, kazao je da su imali dugu raspravu o situaciji na Zapadnom Balkanu, piše Klix.

On je kazao da su zabrinuti što politički lideri u BiH ne koriste neizbornu godinu za izmjene Izbornog zakona te kako postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i štete njenom evropskom putu.

“Zabrinuti smo što s druge strane neki političari koriste ovu priliku za retoriku podjela. Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH, i pozivamo sve političare da sjednu za pregovarački stol”, kazao je Borrell.

Na pitanje oko potencijalnih sukoba, Borrell je kazao da ne treba prizivati loše vijesti.

“Situacija u BiH je stabilna, rekao sam već da nacionalizam i separatizam pojedinci vraćaju na stol. BiH mora ostati jedinstvena. Svaki pokušaj da se podijeli i naprave nove institucije bit će spriječen. To moramo odmah zaustaviti”, kazao je.

Ranije se spekulisalo da su pojedini ministri vanjskih poslova na sastanku povukli pitanje sankcija lideru SNSD-a Milorad Dodiku te ostalim odgovornim iz banjalučkog režima koji se zalaže za secesiju.

Većina vremena na samom sastanku kao i konferenciji za medije potrošena je na temu migrantske krize na granicu Poljske i Bjelorusije, a spomenut je i dijalog Beograda i Prištine.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno