23.8 C
Mostar

PREDSJEDNIK UKRAJINE: Postoji prijetnja da će se zaratiti sa Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je Ukrajina spremna na bilo kakvu eskalaciju s Rusijom i da Kijev ima informacije o planu državnog udara koji bi se trebao dogoditi u decembru i koji uključuje osobe iz Rusije.

Komentari Zelenskog od 26. novembra s konferenciji za medije u Kijevu dolaze usred gomilanja desetaka hiljada vojnika u zapadnim regijama Rusije i na nezakonito okupiranom Krimu.

NATO upozorava Moskvu, Kremlj odbacuje optužbe

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Moskvu da bi se mogla suočiti sa posledicama ako upotrebi silu protiv Ukrajine.

Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog ruskog pozicioniranja trupa u blizini Ukrajine.

“Ako Rusija upotrebi silu protiv Ukrajine, jasno je da će je to koštati, da će to imati posledice”, rekao je šef NATO-a na konferenciji za medije 26. novembra.

Kremlj je saopštio da ne planira da učestvuje u navodnom državnom udaru protiv Zelenskog i da Moskva nije preduzela akte te vrste.

“Rusija nije planirala da se meša”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u Moskvi 26. novembra, dodajući da “Rusija nikada ne radi takve stvari”.

SAD: Sve opcije na stolu

U odgovoru na “veliko i neuobičajeno” gomilanje ruskih trupa sve opcije su na stolu, a NATO alijansa će odlučiti koji će biti sledeći potez nakon konsultacija sledeće nedelje, rekla je visoka američka zvaničnica za evropska pitanja.

“Kao što možete da vidite, sve opcije su na stolu i postoji komplet alata koji uključuje čitav niz opcija”, rekla je pomoćnica državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid novinarima na telefonskom brifingu. “Sada je na (NATO) alijansi da odluči koji su sledeći potezi”, rekla je ona.

Gde se nagomilava vojska?

Mediji, uključujući The New York Times i Bloomberg, citirali su američke dužnosnike koji upozoravaju da bi Rusija mogla napasti ove zime, a neki kažu da bi potencijalna invazija mogla biti “u daleko većim razmjerima” nego 2014., kada je Rusija zauzela crnomorski poluotok Krim.

Nagomilavanje ruskih snaga vidljivo je u zapadnoj Rusiji i na Krimu, sudeći po satelitskim snimcima.

Zelenski je 26. novembra rekao da Ukrajina ima punu kontrolu nad svojim granicama i da je spremna na svaku eskalaciju s Rusijom.

“Danas postoji prijetnja da će se sutra zaratiti. Potpuno smo spremni za eskalaciju”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Šta je rekao Zelenski o državnom udaru?

Zelenski je također govorio o mogućem pokušaju rušenja njegove vlade.

“Imamo izazove ne samo iz Ruske Federacije i moguću eskalaciju. Imamo velike unutarnje izazove. Dobio sam informaciju da će se u našoj zemlji pokušati državni udar od 1. do 2. decembra”, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da je Ukrajina otkrila zaveru u koju su uključeni pojedinci iz Rusije, snimljeni kako pričaju o podršci najbogatijeg ukrajinskog biznismena Rinata Ahmetova državnom udaru. Ukrajinski predsednik nije optužio Kremlj da stoji iza navodnih planova o puču.

Ahmetov je u saopštenju odbacio optužbe.

“Informacije koje je objavio Volodimir Zelenski o pokušajima da me uvuče u neku vrstu državnog udara su apsolutna laž. Ogorčen sam širenjem ove laži, bez obzira na motive predsednika.”, saopštio je Ahmetov.

Koliko je vojnika na granicama?

Američki obavještajni dužnosnici i visoke osobe u ukrajinskoj vojsci sugeriraju da je čak 92.000 ruskih vojnika sakupljeno na sjeveru i istoku Ukrajine, mnogi u području oko Jelnja, blizu granice Rusije sa saveznicom Bjelorusijom, te na Krimu, poluotoku koja se nalazi južno od kopnene Ukrajine.

Usred jačanja ruskog vojnog prisustva, CNN je ove sedmice citirao izvore u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena koji su rekli da razmatra slanje vojnih savjetnika i nove opreme, uključujući oružje, u Ukrajinu.

Ranije ovog mjeseca, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington “stvarno zabrinut” zbog ruskih vojnih poteza i moguće nove ofenzive, za koju je upozorio da bi bila “ozbiljna pogreška”.

Moskva, koja je također prošlog proljeća okupila hiljade vojnika duž svoje granice s Ukrajinom, odbacila je priče o potencijalnoj ruskoj invaziji kao “neutemeljene”.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno