14.9 C
Mostar

RAZOTKRIVENO TAJNO BOGATSTVO SVJETSKIH LIDERA u okviru Pandora papira

Tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka.

Imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima offshore kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Dokumenti koji uključuju emailove, dopise, pružaju rijedak uvid u tajni svijet offshore finansija i otkrivaju finansijske tajne nekih od najbogatijih ljudi svijeta.

U dokumentima se spominju poslovanja češkog premijera Andreja Babiša, jordanskog kralja Abdullaha II, ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva i brojnih drugih.

Pojedine osobe suočavaju se sa optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.

Kako dalje navodi BBC, mnoge transakcije u dokumentima ne uključuju ilegalne radnje. No, Ferguson Shiel iz Nezavisnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) uključenog u istraživanje rekao je za ovaj britanski medij kako “ranije nije postojalo ništa ovolikih razmjera i da to pokazuje stvarnost toga šta offshore kompanije mogu ponuditi kako bi pomogle ljudima da sakriju sumnjivi novac ili da izbjegnu porez.”

No, jedno od najvećih otkrića, kako piše BBC, jeste kako su ugledni i bogati legalno osnivali kompanije kako bi tajno kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji. Dokumenti otkrivaju vlasnike oko 95.000 offshore kompanija koje stoje iza kupovina.

Više od 600 novinara uključujući i novinare BBC-ja, Guardiana, Le Monda, Washington Posta i Nezavisnog konzorcijuma istraživačkih novinara učestvovalo je u analizi 11.9 miliona dokumenata offshore kompanija koje su unajmlivali bogati klijenti kako bi im stvarali offshore strukture.

Carstvo nekretnina kralja Jordana

Među papirima pojavljuje se ime vladara Jordana, kralja Abdullaha II koji, prema objavljenim dokumentima, posjeduje tajno carstvo nekretnina vrijednosti 100 miliona dolara koje se proteže od Malibua i Washingtona do Londona.

Papiri identifikuju mrežu offshore kompanija na Britanskim Djevičanskim ostrvima i drugim poreskim oazama koje je Abdullah II bin Al-Husein koristio za kupovinu 15 kuća od kada je preuzeo vlast 1999. godine.

To uključuje tri vile na obali u Malibuu vrijednosti 68 miliona dolara i nekretnine u Londonu i Ascotu u Velikoj Britaniji.

Advokati kralja Abdullaha rekli su da je sva imovina kupljena ličnim bogatstvom, koje takođe koristi za finansiranje projekata za građane Jordana.

Rekli su da je uobičajena praksa da ugledni pojedinci kupuju nekretnine putem offshore kompanija zbog privatnosti i sigurnosti.

Zgrada u Londonu na ime sina predsjednika Azerbejdžana

Dokumenti također pokazuju da je azerbejdžanska vladajuća porodica Aliyev posljednjih godina trgovala nekretninama u vrijednosti oko 540 miliona dolara u Velikoj Britaniji. Jedna od njihovih nekretnina prodana je britanskoj kraljevskoj porodici, koja sada razmatra kako je došlo do toga da plate oko 90 miliona dolara kompaniji koja je djelovala kao paravan porodici koja vodi državu koja se rutinski optužuje za korupciju. Alijevi su odbili komentarisati.

Drugi dokumenti pokazuju kako je porodica Aliyev tajno stekla imovinu u Velikoj Britaniji koristeći offshore kompanije.

Dokumenti pokazuju kako je porodica kupila 17 nekretnina, uključujući i poslovni prostor vrijednosti 45 miliona dolara u Londonu za 11-godišnjeg sina predsjednika Azerbejdžana, Heydera Aliyeva.

Zgradu u Mayfairu kupila je kompanija koja je bila u vlasništvu porodičnog prijatelja predsjednika Ilhama 2009. godine.

Mesec dana kasnije prebačen je na ime njegovog sina Hedyera.

Putinovi saradnici i prijatelji u dokumentima

Ime predsjednika Rusije Vladimira Putina, za kojeg SAD sumnjaju da ima tajno bogatstvo, ne pojavljuje se u dosjeima. Ali, pojavljuju se imena njegovih brojih saradnika, uključujući i njegovog najboljeg prijatelja iz djetinjstva, pokojnog Petra Kolbina, kojeg su kritičari nazvali “novčanikom” Putinovog bogatstva, kao i ime žene s kojom je ruski lider navodno nekada bio u romantičnoj vezi. Niko nije odgovorio na poziv za komentar.

Predsjednik Češke i dvorac na jugu Francuske

Pandora papiri također prijete da će izazvati političke probleme za dva lidera u Evropskoj uniji. Premijer Češke Andrej Babiš suočava se s pitanjem zašto je iskoristio offshore investicionu kompaniju za kupovinu dvorca vrijednog 22 miliona dolara na jugu Francuske. I on je odbio da komentariše.

A na Kipru, koji je i sam kontroverzni offshore centar, od predsjednika Nicosa Anastasiadesa može se tražiti da objasni zašto je advokatsko društvo koje je osnovao optuženo za skrivanje imovine kontroverznog ruskog milijardera iza imena lažnih vlasnika kompanija. Firma negira bilo kakvo nedjelo, dok predsjednik Kipra kaže da je prestao igrati aktivnu ulogu u poslovanju nakon što je postao lider opozicije 1997. godine.

Ugovori porodice Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara, navodi se u saopštenju Istraživačkog centra MANS koji je učestvovao u globalnoj istrazi Pandora papira.

Kako se dalje navodi, sin predsjednika Crne Gore je iskoristio strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Iz ugovora, navodi MANS, vidi se da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner. On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

U saopštenju Đukanovićevog kabineta nakon objavljenih Pandorinih papira navodi se kako je “objava nevladine organizacije MANS zlonamjerno spinovanje i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova njegove porodice”.

Potvrdili su da su nedavno dobili pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara na koja su dali odgovore koji, kako tvrde, demantuju nestine MANS-a.

„Đukanović im je 2012. godine, u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom. U to vrijeme osnovao je Victoria Trust koji, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija, nije otvorio niti jedan bankarski račun, jer nikada nije ni aktiviran“, navodi se u reagovanju Đukanovića.

Ministar finansija Srbije i 24 stana

Novinari KRIK-a iz Srbije su u okviru Pandorinih papira došli do dokumenata koji pokazuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, naveli su u KRIK-u.

KRIK navodi da je prvo agencija „Trident Trust“ za Malog registrovala dvije offshore kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj „Erma 11“ i „Erul 11“ koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor offshore kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Nova dokumenta u projektu „Pandorini papiri“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija.

Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vrijedili oko pet miliona eura, počeo je da ih prodaje. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 eura, piše KRIK.

Zatim je izašao iz vlasništva u offshore kompanijama.

O istraživanju

Ovo je posljednje u nizu veliko curenje podataka koje pokazuje tajne radnje offshore kompanija, uključujući Panama Papers 2016. i Paradise Papers iz 2017. godine.

U poređenju sa ranije otrivenim finansijskim offshore dokumentima, Pandora papiri su i najobimniji, a novinari uključeni u istraživanje na njemu su radili 18 mjeseci.

Novinari iz 117 zemalja imali su pristup dokumentima iz 14 kompanija za finansijske usluge u zemljama poput Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname, Belizea, Kipra, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura i Švicarske.

Izvor: BBC, The Guardian, KRIK, MANS
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno