5.9 C
Mostar

SCHMIDT U BANJALUCI: Podrivanje državnih institucija nanijelo bi štetu svim građanima

Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posjetio je Banju Luku 10. novembra.

Tom prilikom, Šmit je posjetio državne institucije smještene u ovo gradu – Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da ih je posjetio kako bi im dao svoju podršku i iskazao uvažavanje za značajan posao koji obavljaju za sve građane BiH.

“Institucije koje sam danas posjetio pružaju prijeko potrebne usluge svim građanima ove zemlje. Pokušaji podrivanja ovih državnih institucija ne samo da predstavljaju ozbiljno osporavanje sa pravnog i političkog stanovišta nego bi takođe rezultirali i ogromnim praktičnim problemima za građane. Bez ovih institucija, građanima bi bili uskraćeni lični i putni dokumenti, što bi im praktično onemogućilo da putuju i susreću se sa ostatkom svijeta”, istaknuto je u saopštenju OHR-a.

“Finansijski tokovi sa svim nivoima vlasti bili bi prekinuti, a osnovne usluge građanima bi bile ugrožene. Posebno zabrinjava činjenica da bi, u toku ove globalne pandemije, građanima bilo uskraćeno pouzdano snabdijevanje visokokvalitetnim lijekovima”, izjavio je visoki predstavnik.

Zvaničnih izjava u Banja Luci nije bilo, a Šmit je kratko u prolazu novinarima rekao da je “došao u Banjaluku da podrži državne institucije”, uoči sastanka sa direktorom UIO BiH, Mirom Džakulom.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće političke partije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), gdje se nalazi Banja Luka, više puta je izjavljivao da RS ne prihvata Šmitovo imenovanje za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije.

Dodik je takođe više puta najavljivao da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Narodna skupština RS-a donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agenciju za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Osnivanje takve agencije nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od kraja jula, predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

RSE, Foto: OHR
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno