23.8 C
Mostar

TALIBANI TRAŽE da njihov kandidat bude ambasador Afganistana u UN-u

Nepriznata talibanska vlada u Kabulu ponovo je pozvala Ujedinjene nacije (UN) da priznaju njihovog kandidata za predstavnika Avganistana u tom međunarodnom telu.

Kandidat talibana Suhail Šahin objavio je 17. decembra na Tviteru da bi mesto ambasadora Avganistana u UN-u trebalo da bude dodeljeno predstavniku talibanske vlade.

“UN su veliko svetsko telo i njihov kredibilitet leži u njihovoj neutralnosti”, napisao je Šahin na Tviteru, dodajući “zahtev” UN-u da “dokažu svoju neutralnost dajući mesto ambasadora u UN-u aktuelnoj vladi Avganistana”.

Ranije ovog meseca, Generalna skupština UN donela je rezoluciju kojom se odlaže odluka o priznavanju avganistanskog ambasadora.

Mesto u Ujedinjenim nacijama i neka druga predstavništva u inostranstvu postali su meta razdora između talibana i prognanih predstavnika bivše vlade.

Poziv talibana 17. decembra usledio je dan nakon što je misija Avganistana u UN-u izdala saopštenje u kojem se navodi da je Nasir Ahmad Faik “preuzeo vođstvo u misiji, u svojstvu otpravnika poslova”.

Faik je prethodno bio zamenik ambasadora Gulama Isaczaija kojeg je svrgnuta avganistanska vlada. Izacai se povukao sa svoje funkcije 15. decembra, rekao je portparol UN-a agenciji AFP.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta kada su njihove snage ušle u glavni grad Kabul u toku povlačenja američke vojske i njihovih zapadnih saveznika iz ove zemlje.

Avganistanska vlada predala je vlast talibanima, a predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju.

Više od 100 bivših pripadnika državne bezbednosti i drugih ljudi ubijeno je u Avganistanu otkako su u avgustu vlast preuzeli talbani, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija 14. decembra. Zvaničnici UN komesarijata za ljudska prava dodali su da je talibanska vladavina obeležena i gušenjem prava žena i regrutacijom dečaka.

Zamenica visokog komesara UN za ljudska prava Nada el Našif (Al-Nashif) izjavila je 14. decembra u Ženevi da je od avgusta ubijeno najmanje osmoro avganistanskih aktivista i dvoje novinara, kao i da je dokumentovano 59 nezakonitih zatvaranja i pretnji.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno