5.9 C
Mostar

U SKLOPU DANA LJUDSKIH PRAVA besplatno pogledajte film “Colectiv” Alexandera Nanaua

Publika Sarajevo Film Festivala danas na platformi OnDemand mogu besplatno pogledati film “Colectiv” rumunskog reditelja Alexandera Nanaua.

Film je na ovogodišnjim nagradama Oscar bio nominiran u čak dvije kategorije, za Najbolji dokumentarni film i Najbolji međunarodni film. Film je dostupan na području cijele regije i moguće mu je pristupiti na platformi OnDemand preko koda 27SFFHRD. Kod traje do večeras do 23:55 sati, a film do 22. augusta do 23:55. Publika također može pogledati Masterclass s Nanauom koji je održan unutar programa CineLink Talks.

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, ove godine se održalo 13. izdanje Dana ljudskih prava u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala. U okviru programa, u utorak, 17. augusta u multipleksu Cineplexx Sarajevo održana je projekcija filma “Colectiv”, koja je poslužila kao osnova za panel-diskusiju “Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?” nakon prikazivanja, koju je vodio Robert Zuber, novinar i reditelj.

Obilježavanjem Dana ljudskih prava Sarajevo Film Festival nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Filmovi i teme, koje se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava, pružaju šansu učesnicima panel diskusija, gledaocima i medijima da diskutuju o akutnim problemima pojedinca ili zajednice u današnjem svijetu.

Radnja filma: U požaru koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu Colectiv poginulo je 27, a povrijeđeno 180 osoba. Mnogi od povrijeđenih naknadno su umrli u bolnicama iako njihove povrede nisu bile opasne po život. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počnu razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava.

Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno