17.7 C
Mostar

AMBASADA SAD: Budućnost građana BiH u euroatlantskim institucijama

Sjedinjene Američke Države pozdravile su preporuku Evropske komisije za otvaranje pregovora između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, objavila je Ambasada SAD 13. marta.

“To šalje jasan signal građanima u BiH da je njihova budućnost unutar euroatlantskih institucija”, objavila je američka ambasada na mreži X.

Evropska komisija preporučila je 12. marta otvaranje pristupnih pregovora između EU i BiH, a konačnu odluku o tome donosi Evropsko vijeće, odnosno lideri država i vlada zemalja članica.

Rasprava s ciljem donošenja konačne pozitivne odluke bit će održana na samitu koji je zakazan za 21. i 22. mart u Briselu.

Obraćajući se na sjednici Evropskog parlamenta, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je 12. marta da je BiH učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022 godine.

Godinu kasnije, u decembru 2023. godine, lideri EU su pokazali spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

AMBASADA SAD-a REAGIRALA NAKON PROMOCIJE KNJIGE VALENTINA ĆORIĆA U MOSTARU: Čović se hvalio da je za evropski put BiH, a onda je odao počast ratnom zločincu

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno