14.9 C
Mostar

ANGELA MERKEL stiže u posjetu Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže u ponedeljak, 13. septembra popodne, na početku puta u zemlje Zapadnog Balkana, u zvaničnu posetu Srbiji gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je najavljeno iz predsedništva Srbije nemačka kancelarka sleteće na aerodrom “Nikola Tesla”u Beogradu oko 16 časova, a oko 18 časova će biti priređena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija posle čega će imati razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Merkel i Vučić će se posle razgovora obratiti medijima, a zatim će Vučić za nemačku kancelarku prirediti radnu večeru.

Tokom posete Beogradu Merkel će imati i razgovore sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Iz kabineta kancelarke ranije je najavljeno da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politička pitanja i pitanja evropske perspektive.

Angela Merkel narednog dana putuje u Tiranu gde će se sastati sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Ona će zatim imati zajednički ručak sa šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, a potom i odvojene sastanke sa premijerima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kosova.

MERKEL: Možete biti Njemac čak i ako se ne zovete ‘Klaus’ ili ‘Erika’

Ovo je inače oproštajna poseta Merkel, jer se ona neće kandidovati za novi mandat na predstojećim izborima 26. septembra

Ona je uputila 7. septembra poziv glasačima da podrže vladu na čelu sa konzervativcem Arminom Lašetom (Laschet) na nacionalnim izborima ovog meseca i rekla da je druga opcija vladajuća koalicija levog krila.

Glavni kandidat za kancelara, prema predizbornim anketama, za sada je vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz, čije socijaldemokrate levog centra (SPD) vode sa 25 posto glasova, podseća AFP.

Savez CDU-CSU zabeležio je neke od najgorih rezultata u predizbornim anketama u poslednjih nekoliko godina, dok se Merkel sprema napustiti politiku nakon 16 godina na vlasti.

Istraživanje za dnevni list Bild pokazalo je da je konzervativni savez ima 20 posto podrške, što je njihov najgori rezultat u posleratnom periodu. Predvođen Angelom Merkel, blok je osvojio 33 posto na poslednjim izborima 2017. godine.

Stav o Zapadnom Balkanu

Merkel je u julu, nakon samita Berlinskog procesa, izjavila da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU) nije samo u interesu tih država, nego i izvorni interes EU, ali i da treba rešiti još niz pitanja.

Sastanak je bio je jasan “znak da nam je pored procesa približavanja Zapadnog Balkana EU sa ciljem članstva, stalo i da region sarađuje u fazi kada svaka pojedina zemlja radi na svom putu integracije”, rekla je Merkel novinarima posle video-sastanka koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i zvaničnike iz EU.

Ona je ocenila i da postoji “čitav niz teškoća koje treba prebroditi”, posebno navodeći odnose Srbije i Kosova, situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i razmirice Sofije i Skoplja koje sprečavaju otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno