5.9 C
Mostar

ZABRINJAVAJUĆA PORUKA EMIRA SULJAGIĆA: OHR više ne postoji, nadam se da je to svima u Sarajevu jasno, samo je jedan razlog zašto ne ratujemo

Dodikova jedina nada je da će kao Slobodan Milošević i Karadžić 1992. godine uspjeti da u “magli rata” uspostavi novo faktičko stanje dok Sarajevo/Tuzla/Zenica protestiraju za mir, kaže Suljagić

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emir Suljagić, oglasio se na svom Twitter profilu komentarišući aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju, Suljagić se osvrnuo na aktivnosti OHR-a u BiH, poslavši zabrinjavajuću poruku u kojoj je kazao kako taj ured više ne postoji i da je jedini razlog zašto u BiH nema rata, taj što Dodik nema ništa što je za to potrebno.

SEMIR BEHRAM: Muslimansko ostrvo u Orbanovom moru

Ističe da će Milorad Dodik razumijeti samo rezolutan odgovor.

Obraćanje Emira Suljagića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Ured visokog predstavnika u praktičnom smislu više ne postoji. OHR, naime, po definiciji ili ima pristanak strana da provodi u djelo međunarodni sporazum ili je u stanju da taj pristanak izdejstvuje silom.

Jedini razlog što ne ratujemo je što režim Milorada Dodika nema ništa što je za to potrebno. Da ima, već od augusta bi svaki Srbin koji radi u državnim institucijama plaću dobivao iz banjalučkog budžeta. Međutim, to ne znači da stvari nisu ozbiljne i da već nisu van kontrole.

Dodikove prijetnje nezavisnošću i nisu upućene njegovoj javnosti, nego upravo sarajevskoj, i proizlaze iz duboko rasističkog uvjerenja da ima posla sa rasno inferiornim elementom koji se neće usuditi suprotstaviti novoj rundi nasilja, nego će mirno pristati na geto.

Ko god i kakve god odluke donosio u ime svih nas, mora početi da faktoriše odsustvo bilo kakve međunarodne/multilateralne intervencije. Kao i Radovan Karadžić, koji je kmečao tražeći primirje dok se Armija Republike Bosne i Hercegovine primicala Banjoj Luci i Dodik će razumjeti samo rezolutan odgovor.

Da li smo svi mi u stanju formulirati taj odgovor je drugo pitanje.

Dodikova jedina nada je da će kao Slobodan Milošević i Karadžić 1992. godine uspjeti da u “magli rata” uspostavi novo faktičko stanje dok Sarajevo/Tuzla/Zenica protestiraju za mir. Treba mu i tu nadu ugasiti, rekao je Suljagić.

Oslobođenje, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno