5.9 C
Mostar

BLOKADA DRŽAVNOG PARLAMENTA TRAJE: Bojkot predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić trebao je 1. septembra održati konsultativni sastanak s članovima Kolegija i predsjedavajućim klubova ovog doma.

Iako se radi o konsultativnom sastanku predstavnici stranaka iz Republike Srpske nisu se 1. septembra pojavili na sastanku.

„Nažalost, nisu prisustvovali predstavnici klubova i stranaka koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska, iako smo svi očekivali njihovo prisustvo imajući u vidu da je gospodin Milorad Dodik jučer prisustvovao sjednici Predsjedništva BiH. Smatram da su danas trebali prisustvovati sjednici, kako bismo dogovorili dalju dinamiku rada“, naveo je nakon neuspjelog sastanka Denis Zvizdić.

Zvizdić je, kako je najavljeno, planirao s kolegama iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH diskutovati o aktivnostima ovog doma u budućnosti s obzirom da bojkot predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska.

Da se predstavnici Republike Srpske, za sada, neće vratiti da rade u institucije Bosne i Hercegovine, u utorak, 31. avgusta potvrdio je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon što je prisustvovao sjednici Kolektivnog šefa države u Sarajevu.

Dodik je fizički bio prisutan, ali nije glasao ni za jednu tačku koja je bila na dnevnom redu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić je dalje naveo da je polovinom septembra planirano održavanje sjednice ovog doma, jer je na dnevnom redu nekoliko važnih zakona, među kojima je, kako kaže, i pitanje budžeta BiH.

„Dakle, to je drugi krug glasanja, amandmanska faza je završena i svi smatramo da budžet institucija treba i mora biti usvojen. On je trebao biti davno usvojen, a sada se trebao razmatrati budžet za narednu godinu. Očekujemo prisustvo naših kolega iz entiteta RS na toj sjednici“, smatra on.

Dženan Đonlagić iz Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kaže da je ovom blokadom ugrožen finansijskog aspekta funkcionisanja državnih institucija.

„Što znači da će za isplatu svih novčanih sredstava za period oktobar-decembar 2021. biti potrebna nova odluka Vijeća ministara BiH. Ukoliko ne bude te odluke, ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara BiH ne zakaže odluku i ne donese se odluka o privremenom finansiranju za posljednji kvartal 2021. godine neće biti omogućene novčane isplate sa državnog računa prema uposlenima“, kazao je Đonlagić.

Političari iz entiteta Republika Srpska ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

RSE, Foto: FENA

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno