14.9 C
Mostar

DŽAFEROVIĆ: Budućnost svih država zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je budućnost svih država zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, a što to prije bude, bit će bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju.

U izjavi za medije na Strateškom forumu na Bledu, kazao je da se na ovom skupu govori o budućnosti Evropske unije i da se danas, kao i mnogo puta ranije, moglo čuti da bez svih država zapadnog Balkana i njihovog članstva u EU, Unija nije kompletna.

– Mogli smo ponovo da čujemo kako je Evropska ubnija potrebna zapadnom Balkanu, a da je, također, zapadni Balkan potreban Evropskoj uniji. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji, budućnost BiH je u NATO savezu. Mi unutar BiH treba da učinimo sve kako bismo sa svoje strane uradili sve one reforme kako bi država što prije postala članica Evropske unije – rekao je Džaferović.

Po njegovim riječima, sa strane Evropske unije, posmatrajući njihov odnos prema BiH, a imajući u vidu stanje u BiH, potreban je jedan brižljiviji odnos prema BiH.

– Rekao bih svakodnevna aktivnost kojom se pomaže BiH da što prije ispuni uvjete za kandidatski status, a nakon toga i za članstvo u EU – kazao je on.

RAZGOVORI O BUDUĆNOSTI EU: Počeo Bledski strateški forum

Džaferović misli da je budućnost svih država zapadnog Balkana također u Evropskoj uniji, a što to prije bude misli da će biti bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju.

– Mislim da ovaj strategijski forum daje jednu takvu vrstu projekcije. Evropska unija kao asocijacija, kao zajednica u kojoj će biti snažan ekonomski razvoj, u kojoj će biti poštovane slobode, koja će imati sigurno okruženje, jeste nešto što je budućnost svih nas – ocijenio je.

Naglašava da je BiH postojala i prije Evropske unije, a postojat će i ako se dogovodi da ne uđe u Evropsku uniju, mada ne vjeruje da BiH neće ući u EU.

– Dakle to pitanje povezanosti članstva u EU i opstojnosti BiH su stvari koje se ne mogu povezivati. BiH je međunarodno priznata država, ona ima svoj teritorijalni integritet i suverenitet i ona će postojati zauvijek. Ali, najbolje za sve nas u BiH i regionu je da budemo članica jedne šire asocijacije koja se zove EU, jedne demokratske asocijacije, i da budemo članica jedne sigurnosne asocijacije koja se zove NATO savez – zaključio je Džaferović.

FENA, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno