28.9 C
Mostar

KONAKOVIĆ PREDLAŽE: Pokažite odlučnost, blokirajte RS-u pare od MMF-a i sve što možete

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u izjavi za Klix, a povodom trenutne blokade državnih institucija, rekao je da je izgubio svaki respekt prema Miloradu Dodiku te da je potrebno, blokirati sve i s druge strane, ako su to već nametnuta pravila igre.

Prošlo je više od mjesec dana od donošenja Inzkovog zakona i početka blokade državnih institucija od zastupnika iz entiteta Republika Srpska. Jučer je Šefik Džaferović nakon sjednice Predsjedništva BiH pozvao na smjenu Milorada Dodika zbog spomenutih blokada.

BLOKADA DRŽAVNOG PARLAMENTA TRAJE: Bojkot predstavnika iz bh. entiteta Republika Srpska

“U onoj smo tipičnoj situaciji u kojoj treba da reagira onaj mehanizam međunarodne zajednice zadužen za provođenje Dejtonskog asporazuma. Ja očekujem da međunarodna zajednica, prije svega visoki predstavnik poduzme aktivnosti da bi se ova situacija razriješila”, rekao je Džaferović, te dodao da bi to praktično značilo da Christian Schmidt treba smijeniti Milorada Dodika.

U kontekstu trenutne situacije Konaković je kazao da ga kao čovjeka koji pripada bosanskohercegovačkim političkim snagama rastužuje činjenica da naš politički establišment izgleda toliko bespomoćno da jedino što u ovom trenutku mogu uraditi jeste apel, vapaj i krik da im neko riješi problem Milorada Dodika.

“Ja nisam protiv zakuhavanja na političkoj sceni, Dodik je zaslužio davno da ode, očigledno je kreator nekih novih fašistoidnih politika na Balkanu i kao takav nije zaslužio čak ni respekt. Nakon njegovih posljednjih izjava o Bošnjacima, muslimanima, konvertitima on nije zaslužio ni ljudski ni moralni ni bilo kakav respekt i poštovanje”, rekao je Konaković, te dodao da bespomoćno zapomaganje kako eto ne možemo ništa baš riješiti samo proizilazi iz činjenice da su u institucijama prijatelji, rodbina, loši kadrovi za što jekako tvrdi Konaković direktno odgovoran lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Naglasio je da je očekivao da s opozicijom u Republici Srpskoj može naći zajedničke sagovornike oko minimuma zajedničkih interesa. Međutim, ističe Konaković, opozicija u RS-u je napravila tu grešku odnosno da ih je Dodik ponovo uvukao u priču o blokadi. Ipak predsjednik NiP dao je prijedlog kojim bi se moglo suprostaviti potezima Dodika.

“Zašto bi se dijelile pare od MMF-a ikome, zašto bi se dalo RS-u išta kad oni blokiraju institucije. Imaju Džaferović i Izetbegović alate. Ako je to blokada, blokirajte sve, dok se ne počne. Tu hrabrost, tu odlučnost, s ove naše strane, nema je, ne vidimo je, i ona je kalkulantnost. Ovako mi vidimo, mi smo naravno spremni”, kazao je Konaković.

Dodao je da je NiP predložio da se ne raspoređuju pare od MMF-a jer Dodik ima prekomotnu poziciju, blokira ono što on hoće, ne dozvoljava da se dešava ono što on ne neće, “a sve drugo normalno teče”. Osim toga, naglasio je da je RS u teškoj ekonomskoj situaciji.

“Sjećate se prethodnih aranžmana kako mu je SDA popustila i kako mu je dala kredit koji mu je spašavao budžet Republike Srpske. SDA to radi kontinuirano. Dodik mora osjetiti da s druge strane ima čvrste pregovarače, a ne ljude koji malo malo cmizdre, plaču i obraćaju se međunarodnoj zajednici. To je koncept koji se mora promjeniti”, zaključio je Konaković.

Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno