16.6 C
Mostar

EUROPARLAMENTARAC OŠTRO O VARHELYIJU zbog “dogovora” s Dodikom: Ovo sebi ne smije dozvoliti

Kako je na svom službenom Twitter profilu napisao Reuten, Varhelyi sebi ovakve stvari ne smije dozvoliti.

“Vrlo zabrinjavajuća vijest danas iz Bosne i Hercegovine. Komesar Varhelyi sebi ne smije dozvoliti bilo kakav (novi) nagovještaj ili sugestiju da služi drugim interesima ili agendi osim EU i naroda BiH. Ovo uopće nije od pomoći”, napisao je Reuten.

Dodao je da apsolutni prioritet za sve predstavnike Evropske unije, koji su aktivni u Bosni i Hercegovini trebaju biti fer i slobodni izbori naredne godine.

“Zato je potreban čvrst stav prema svim nacionalistima i namjernim kreatorima razdora, a posebno prema Miloradu Dodiku”, naglasio je Reuten.

Podsjećamo, u javnosti se jučer pojavila informacija da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine s Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj je razmatrano pitanje neustavnog prijenosa nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

Iz Delegacije EU u BiH su negirali ove navode rekavši da je Varhelyi bio protiv planova Dodika i vlasti RS-a o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija na posebnoj sjednici Narodne skupštine tog entiteta.

U međuvremenu su stranke iz probosanskog bloka zatražile da se Varhelyi izjasni o ovim otužbama, međutim, on to do sada još nije učinio.

Klix, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno