17.7 C
Mostar

PODIGNUTA OPTUŽBA ZA RATNI ZLOČIN u Kotor Varoši u srednjoj BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Zdravka Samardžije.

On se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, zajedno sa drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okolnih mjesta.

“Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Samardžija se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

“Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike”, dodaje se.

U saopštenju za javnost se ističe i kako se optuženi tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost.

Tužilaštvo BIH, navodi se u saopštenju, će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tokom 1992. godine, na području opštine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila.

Za zločine u Kotor Varoši, Sud BiH do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, pred Sudom BiH sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima “Boško Peulić i drugi”, te “Savo Tepić i drugi”.

Opština Kotor Varoš se nalazi u srednjoj BiH. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, imala je oko 17 hiljada stanovnika, od čega je 12.000 srpske nacionalnosti.

Do početka rata, 1992.godine, u ovoj opštini je živjelo oko 36 hiljada stanovnika, od čega oko 39 posto građana bošnjačke nacionalnosti.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno