14.9 C
Mostar

JOHANNA DEIMEL: Vučićeva zvijezda tamni

Mislim da Stefanović (Nebojša Stefanović, prim.novinarke) nema moć da uspešno zameni Vučića, ali postoji nemir unutar te stranke i mislim da Vučićeva zvezda tamni.

To kaže za Danas Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka, komentarišući tvrdnje novinara ruskog Komersanta Genadija Sisojeva o odnosu Zapada i predsednika Srbije.

Prema mišljenju naše sagovornice, krivična prijava Vučića protiv samog sebe “veoma uznemiruje”.

– Kakva kraljica drame. Iznad svega, mislim da je to znak njegovog dubokog neuvažavanja pravosuđa. Kako je on arogantan i “umišljeni pravednik”. Stiče se utisak da se on oseća nedodirljivim i izaziva svoje tobožnje neprijatelje iz organizovanog kriminala da javno zauzmu stav. Istovremeno, moramo biti pažljivi jer Vučić i ono što objave istraživački portali poput KRIK-a i BIRN-a koristi za svoje “prljave igre”, makar je to moj utisak “spolja”, konstatuje Dajmel.

Sagovornica Danasa naglašava:”Samo pogledajte šta se upravo dešava u susednoj Bugarskoj, kako su obelodanjeni skandali u vezi sa prisluškivanjem, korupcijom i nepotizmom u proteklih nekoliko sedmica, što prati već dobro poznate skandale s kojima se dovodi u vezu bivši premijer Bojko Borisov. Te skandale prelazna vlada otkriva gotovo svakodnevno, što znači da slabi tolerancija i podrška takvim političarima u regionu”.

– SAD su uvele sankcije protiv veoma važnih ljudi u Bugarskoj, što za Vučića mora da posluži kao “alarm”, imajući u vidu činjenicu da od kraja septembra Angela Merkel (nemačka kancelarka, prim.novinarke), jedna od pristalica njegove “realpolitike”, više neće biti na vlasti, i, sudeći prema svemu onome što su dosad pokazala istraživanja javnog mnjenja, biće formirana nova vladajuća koalicija u kojoj će gotovo sigurno Zeleni igrati važnu ulogu, ističe Dajmel.

Sagovornica Danasa naglašava da su nemački Zeleni u svom izbornom programu naveli da će se “neprestano zalagati za sankcije u skladu sa mehanizmom vladavine prava”, te da su ljudska prava među njihovim osnovnim načelima, uključujući zabranu kamera za video-nadzor koje prepoznaju lica ljudi, “poput onih koje je Vučić već kupio od Kine i koje naširoko koristi”.

-Dakle, menja se pravac iz kojeg “vetar duva” za Vučića, i moguće je, uistinu, da će mu uskoro “snažan vetar dunuti pravo u lice“, zaključuje Johana Dajmel.

Izvor: Danas, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno