14.9 C
Mostar

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ĆE REAGIRATI Ako Dodik ovako nastavi…

Ured visokog predstavnika izražava zahvalnost i poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i svim diplomatskim misijama, kao i međunarodnim organizacijama akreditiranim u BiH i ima čast obavijestiti ih da je bivši savezni ministar Christian Schmidt iz Savezne Republike Njemačke preuzeo dužnost visokog predstavnika za BiH 1. augusta 2021, piše u pismu koje je početkom sedmice upućeno iz OHR-a.

No, da li je baš to pismo razlog što se u petak – poput požara – proširila vijest da su iz ruske ambasade poslali dopis MVP-u da Schmidt nije zvanično visoki predstavnik u BiH?

U samom MVP-u primitak pisma ruske ambasade nije komentiran, no ni u ovoj instituciji nije nikakva novost da Schmidtov dolazak na čelo Ureda visokog predstavnika od početka napada član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

MILORAD DODIK: Schmidt se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i rasipa neki optimizam

Alma Čolo, zastupnica SDA i predsjedavajuća Interresorne radne grupe, ističe da Dodiku novi visoki predstavnik ne odgovara jer je ovlašten po Aneksu 10 kako bi pomogao u rješavanju bilo koje poteškoće koja se pojavi u funkcionisanju i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Visoki predstavnik je sastavni dio aranžmana potpisan u Daytonu i kao takav, zajedno sa Ustavom i svim drugim aneksima, treba da postoji. On mu sigurno smeta jer želi blokirati državu, da onemogući njeno funkcionisanje i put ka EU. Ukoliko Dodik ovako nastavi, mislim da međunarodna zajednica neće moći preći preko ovoga, jer blokirati državu i onemogućiti njeno normalno funkcionisanje je svakako nešto što zahtijeva odgovarajuću akciju od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira”, kaže Čolo.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić mišljenja je da Dodik pokazuje potpunu nervozu, izgubio je konce, jer je svjestan da gubi pozicije i unutar RS-a, kao i vlastite stranke: “Dodik je svjestan da novi visoki predstavnik donosi novu energiju koja će biti znatno veća u smislu tjeranja zvaničnika u BiH da rade u skladu s onim što je naše opredjeljenje, a to je evropski i NATO-put, kao i borba protiv korupcije, koje se on i boji.”

Njemačka kancelarka Angela Merkel bi naredne srijede trebala primiti Christiana Schmidta, a također i njegovog prethodnika Valentina Inzka, kako piše Oslobođenje, a tema razgovora bi trebala biti evropski put BiH i predstojeće reforme u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

slobodna bosna, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno