14.9 C
Mostar

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BIH: Oni koji su učestvovali u odbrani BiH da ne putuju u Srbiju

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak 14. septembra preporučeno je svim državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

“Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci, niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine”, navodi se u saopštenju.

ZBOG HAPŠENJA EDINA VRANJA: BiH povlači ambasadoricu iz Beograda

Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da se upozorenje izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti, a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava.

U nedjelju 12. septembra na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i Bosne i Hercegovine uhapšen je Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivši čelnik Odjeljenja za organizovani kriminal BiH.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, donio u utorak 14. septembra donio je rješenje o određivanju pritvora od 30 dana za Edina Vranja, osumnjičenog za ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu.

SRBIJA OPET HAPSI: Provjerite jeste li na spisku za “odstrel”

Pritvor je određen nakon saslušanja Vranja zbog postojanja opasnosti od bjekstva, navodi se na web stranici Višeg suda u Beogradu.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno