15.5 C
Mostar

NOVA SHOLTZOVA VLADA NJEMAČKE predstavila i plan djelovanja prema BiH

Nova savezna vlada Njemačke predstavila je u svom koalicijskom sporazumu između socijaldemokrata, liberala i zelenih, program djelovanja na Zapadnom Balkanu, čime je obuhvaćena i Bosna i Hercegovina, piše Klix.

Kako stoji u sporazumu, podržavaju proces pristupanja EU šest zemalja regiona Zapadnog Balkana i reforme neophodne za ispunjavanje svih kriterijuma iz Kopenhagena.

“U tom kontekstu, jačamo civilno društvo i podržavamo dalje pretpristupne korake. Moraju se otvoriti prva poglavlja o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, doneti odluka o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom i nastaviti pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom”, stoji u koalicijskom sporazumu.

Dodali su da podržavaju dijalog o normalizaciji koji vodi EU između Kosova i Srbije.

“Podržavamo napore da se postigne trajni mir u Bosni i Hercegovini, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevazilaženju etničkih podela”, kaže se u sporazumu nove njemačke vlade.

Zaključili su da, paralelno sa pristupnim pregovorima, EU mora poboljšati svoj prijemni kapacitet.

Podsjećamo, novi njemački kancelar bit će čelnik socijaldemokrata Olaf Scholz, koji će na ovom mjestu zamjeniti Angelu Merkel iz CDU-a.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno