13.8 C
Mostar

ČOVIĆ NAKON SASTANKA SA VARHELYIJEM: Izmjene Izbornog zakona BiH presudne

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik Hrvatske demoktaske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović sastao se u četvrtak 25. novembra u Mostaru, na jugu BiH, sa komesarom za susjedske odnose i proširenje Oliverom Varhelyijem.

“Razgovarali smo o evropskom putu Bosne i Hercegovine i trenutnoj političkoj situaciji. Rad na reformama prijeko je potreban, izmjene Izbornog zakona do kraja 2021. od presudne su važnosti. Stabilnost i napredak su neophodni”, napisao je Čović na svom Twitter nalogu nakon sastanka.

Čović je, kako je naknadno saopšteno, upoznao komesara s trenutnom političkom situacijom, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet.

Kazao je kako je nužno dovršiti proces do kraja neizborne 2021. godine, unutar kojega je potrebno osigurati potpunu jednakost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i implementirati načela jednakosti i nediskriminacije.

Kazao je kako rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici implementiraju i presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Evropskoj uniji te naročito naglasio važnost hitne stabilizacije političkog dijaloga.

“Evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja”, istaknuo je prilikom razgovora Čović, naglašavajući kako su daljnji iskoraci na tom putu prijeko važni i potrebni.

Komesar za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi susreo se sa članovima Predsjendištva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te državnim ministrom sigurnosti i finansija i trezora BiH sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

Nakon tih sastanka na konferenciji za medije je rekao kako BiH rizikuje da izgubi gotovo milijardu i po eura infrastukturinih ulaganja, te da je potrebno da su funkcionalne institucije na nivou BiH.

On je kazao da za evropsku perspektivu BiH treba realizovati 14 prioriteta mišljenja Evropske komisije u pravcu osiguranja kandidatskog statusa.

Evropska komisija je u svom Mišljenju (Avis) pred BiH u maju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uvjeta koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu, podijeljenih u četiri područja – Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno