5.9 C
Mostar

SCHMIDT: Međunarodna zajednica treba dati jasan odgovor na Dodikovu retoriku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt izjavio je kako je prijetnja ’srpskih separatista’ uspostavom vlastite vojske za sada povučena, ali da se zemlja kao i cijela regija i dalje kreću prema krizi.

On je za britanski list Guardian istakao kako se to dešava dok značajniji diplomatski angažman Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u BiH izostaje. Ne vjeruje u opasnost od oružanog sukoba, ali smatra da međunarodna zajednica treba dati jasan odgovor na retoriku Milorada Dodika.

“Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi ka političkom a nadamo se da ne i do vojnog sukoba”, rekao je Schmidt za Guardian u intervjuu u Washington.

Schmidt je istakao da čelnici zemalja u region su uvjerili Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH da obustavi svoje planove za povlačenje srpskih vojnika iz Oružanih snaga BiH i za rekonstituciju vojnih snaga entiteta Republika Srpska.

“Ja zapravo ne vidim opasnost od rata”, kazao je Schmidt, dodavši da u zemlji postoji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. kada je izbio rat u BiH.

Međutim, Schmidt ocjenjuje kako ‘Dodikova separatistička retorika’ i njegova obećanja da će ukinuti sudski i porezni sistem u jednoj polovici zemlje vodi BiH ka teškoj krizi.

“Ova taktika došla je do tačke iz koje se on [Dodik] ne može vratiti a da ne izgubi ugled. Moj dojam je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice”, upozorio je.

Tokom posjete Washingtonu, Schmidt se sastao s vanjskopolitičkim timom predsjednika Joe Bidena, a razgovaralo se o opasnosti kolapsa Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat 1995. godine.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik prijeti povlačenjem iz institucija na državnom nivou, uključujući vojsku, koju bi napravio uz međunarodnu pomoć i obnavaljanje entitetskih snaga.

Poslanici, delegati, ministri i drugi predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) ne učestvuju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Christian Schmidt je preuzeo poziciju novog visokog predstavnika u BiH 1. avgusta 2021. Na toj poziciji je zamijenio Valentina Inzka, austrijskog diplomatu koji je na čelo Ureda visokog predstavnika (OHR) imenovan 2009.

Rusija, članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) koji nadgleda i daje političke smjernice OHR-u, usprotivila se imenovanju ustvrdivši da nema konsenzusa među članicama PIC-a i da Srbi u BiH nisu konzultirani po tom pitanju. Osim toga, Rusija je tvrdila da tu odluku nije odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno