5.9 C
Mostar

ORUŽANE SNAGE BIH I EUFOR potpisali Plan obuke i saradnje za 2022. godinu

Plan obuke i saradnje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa EUFOR-om za 2022. godinu potpisan je danas u Domu OS BiH, piše Klix.

Plan su potpisali zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić i načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Szilárd Gerőfi.

VIJEĆE ZA VANJSKE POSLOVE EU prihvatilo produženje misije EUFOR-a u BiH

Ovom prilikom general Jerkić se zahvalio EUFOR-u na dosadašnjoj uspješnoj saradnji koja se realizira kroz individualnu i kolektivnu obuku pripadnika OS BiH i EUFOR-a, angažiranjem mobilnih timova za obuku, mentoring timova i eksperata za pojedine oblasti, te zajedničku obuku sa Multinacionalnim bataljonom EUFOR-a.

Također, pohvalio je kontinuiranu i nesebičnu podršku koju snage EUFOR-a u BiH svih prethodnih godina pružaju u procesu izgradnje samoodrživih operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke OS BiH, uz želju za nastavkom postizanja izuzetnih rezultata u sljedećoj godini.

ALIJA KOŽLJAK: “Ako bude potrebe, EUFOR i NATO će djelovati”

Tokom ceremonije potpisivanja, general Gerőfi je istakao važnost daljnje saradnje Oružanih snaga BiH i EUFOR-a na polju obuke koja za cilj ima razvoj operativnih sposobnosti OS BiH.

Između ostalog, izrazio je zahvalnost Oružanim snagama BiH na uspješnoj saradnji i postignućima u prethodnom periodu, kao i spremnost EUFOR-a za nastavkom pružanja podrške Oružanim snagama BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno