28.9 C
Mostar

OSVETA ZA PELJEŠKI MOST?: Hrvatski generali o zahtjevu Tužilaštva BiH za procesuiranjem “Bljeska”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je poslalo Hrvatskoj međunarodni zahtjev za procesuiranje hrvatskih ratnih komandanata koji su učestvovali u operaciji “Bljesak”.

Nekoliko dana nakon izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da osumnjičeni hrvati za ratne zločine neće biti procesuirani u toj državi, BiH traži od Hrvatske da krivično progoni više penzionisanih hrvatskih ratnih komandanata, upravo zbog ratnih zločina.

Odluku o daljnjem postupanju po ovom zahtjevu iz BiH će donijeti Državno odvjetništvo i o tome izvijestiti.

Među 14 visokih časnika HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužilaštva BiH, nalazi se i Luka Džanko koji je pripremao strateške planove za “Bljesak”. Dok komentira sadašnje optužbe, Džanko tvrdi da se radi o političkim motivima, piše Jutarnji list.

“Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno”, ispričao je Luka Džanko.

Puno žešći je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a.

“Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sada žele s Bljeskom, smatra Miljavac.

Govoreći o motivima za podizanje spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banja Luku, već u Sarajevo.

“Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta”, zaključio je Miljacac.

Na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenijeli su u subotu hrvatski mediji.

Izvor: Klix, Foto: Jutarnji list

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno