23.8 C
Mostar

PREDSJEDAVAJUĆI PARLAMENTA BIH pristupio stranci Narod i pravda

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) zvanično je u ponedjeljak, 15. novembra, pristupio stranci Narod i pravda (NiP).

Zvizdić, dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA), tu stranku je napustio početkom jula.

Na konferenciji za medije u Sarajevu, Zvizdić je rekao da “osnovni i ključni kriterijumi političkog djelovanja trebaju biti interesi države i građana, odnosno rad za opšte dobro koji mora biti iznad stranačkih interesa”.

“U ovoj aktuelnoj situaciji jedini ispravan način podjele stanaka nije po njihovoj ideolgiji, da li su one desno ili lijevo. Važnije od proklamovane ideologije je odgovor na pitanje da li su politika i djelovanje stanke ispravni ili neispravni sa aspekta interesa države i građana”, istakao je Zvizdić.

Ocijenio je da će njegova nova partija biti nosilac promjena i da će imati uspjeha na parlamentarnim izborima zakazanim za iduću godinu, jer kako tvrdi “predstavlja pravu alternativu postojećim bezidejnim vladajućim strankama”.

Pristupanjem Zvizdića NiP-u, ova stranka postaje parlamentarna na državnom niovu, s obzirom na to da Zvizdić trenutno obavlja funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Stranku Narod i pravda u martu 2018. godine je osnovao Elmedin Konaković, bivši predsjednik Vlade Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u bh. entitetu Federacija BiH) i dugogodišnji član SDA.

Neslaganje između Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA je trajalo od kraja 2020. godine, kada je ta politička opcija izgubila glasove u nekoliko opština u Bosni i Hercegovini, na lokalnim izborima 2020. godine.

Sve je kulminiralo Zvizdićevom neopozivom ostavkom na sve stranačke funkcije 2. jula.

Trenutno je na funkciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. parlamenta, a uoči poslaničkog mandata bio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Zbog zastoja u formiranju vlasti na državnom nivou, bio je na funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH do decembra 2019.

Zvizdić je obavljao i funkciju predsjednika Vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na opštim izborima osvojio mjesto u Kantonalnoj skupštini i delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na izborima 2010. godine je izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH u kojem je do 2012. vršio funkciju predsjedavajućeg.

Bio je član SDA od 1991. godine. Godine 2013. je izabran za člana Glavnog odbora SDA, a za potpredsjednika 2015. godine.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno