23.8 C
Mostar

RUSKI AMBASADOR U BIH LIKUJE: U Vijeću sigurnosti UN pobijedilo međunarodno pravo, logika i zdrav razum

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je za RTRS da ishod sjednice Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH, predstavlja pobjedu međunarodnog prava, logike i zdravog razuma, piše Raport.

Kalabuhov je rekao da je jednoglasno usvajanje Rezolucije, kojom je produžen mandat EUFOR-a i uskraćeno obraćanje Christianu Schmidtu, bio sasvim logičan potez. Dodao je da je izvještaj Schmidta, odnosno OHR-a, subjektivan i neizbalansiran.

-Moramo odvojiti pitanje produžetka mandata EUFOR-a, odnosno misije ALTEA od pitanja OHR-a, jer oni nikako nisu vezani, čak ni po Dejtonskom sporazumu. ALTEA je vojni aspekt Sporazuma, a OHR civilni. Zbog toga je u Vijeću sigurnosti to moralo da bude razdvojeno i zadovoljan sam što su naše zapadne kolege razumjele tu logiku i jednoglasno usvojile rezoluciju kojom se produžava mandat ALTEA – rekao je Kalabuhov za RTRS.

On smatra da bi, 26 godina od završetka mirovnog procesa, lokalni akteri u BiH trebalo da preuzmu potpunu odgovornost, čak i onu koja proističe iz operacije ALTEA, u smislu da nije potrebno vojno prisustvo da bi u BiH bili kreirani uslovi za normalan razvoj.

Kada je riječ o Kancelariji visokog predstavnika, Kalabuhov je ponovio stav Rusije, a to je što skorije zatvaranje OHR-a, koji je, kako je naveo, postao razlog destabilizacije i instrument u rukama stranog faktora, umjesto da bude poveznica između tri naroda.

– Željeli bismo što brže zatvaranje, ali postoje određena neslaganja. Mi želimo brzo zatvaranje, drugi traže ispunjavanje nekih uslova koji se teško mogu ispuniti, kao što je na primjer pozitivno stanje u BiH, koje je gotovo nemoguće postići – istakao je ruski ambasador.

On je naglasio da je teško govoriti o stvarnom suverenitetu BiH dok god je u zemlji prisutan OHR.

-Paradoks je da oni koji zagovaraju suverenitet traže od OHR da brani taj isti suverenitet – dodao je Kalabuhov.

On je naglasio da OHR nije ispunio ni najosnovniju stvar, a to je zvaničan prevod Dejtonskog sporazuma.

Kalabuhov je istakao da bi situacija bila drugačija da se OHR i visoki predstavnik finansiraju iz budžeta BiH, jer bi bili odgovorni prema građanima, a ne prema onima čija sredstva troše, a to su EU i međunarodna zajednica.

On je rekao da Rusija smatra da se mora promijeniti i kompozicija Ustavnog suda BiH u pravcu odlaska stranih sudija, te da bi ovaj sud trebalo da postane dio suverene BiH, u kojoj bi postojao konsenzus između lokalnih faktora, odnosno tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Međutim, kako je rekao, uticaj spoljnih faktora to ometa.

Kalabuhov je naglasio da je Valentin Inzko, nametanjem zakona, kreirao najveću krizu poslije Dejtonskog sporazuma, ali da je potrebno smiriti situaciju i ratnohuškačku retoriku koja dolazi iz političkog Sarajeva.

Kada je riječ o povlačenju saglasnosti Republike Srpske za sporazume o Oružanim snagama, UIO i VSTS, ruski ambasador je poručio da je to legitimno pravo RS-a.

-Narodna skupština Republike Srpske je legalno izabran organ koji donosi legalne odluke. Samo u slučaju kada NSRS ne bi podržala povlačenje saglasnosti, onda ono ne bi bilo legitimno, a dok god se to dešava u skladu sa demokratskim propisima i Dejtonskim sporazumom, ja tu ne vidim pravni, suštinski problem – istakao je Kalabuhov.

On je rekao da je BiH potreban dijalog i da Rusija insistira na tome, jer BiH ne može biti funkcionalna sve dok o njenoj sudbini ne odlučuju konstitutivni narodi i entiteti.

Kalabuhov smatra da rat u BiH nije moguć, jer to nije izlaz iz krize, dodajući da je i građanima i političarima najbitnije očuvanje mira. U tom pravcu, ruski ambasador smatra da bi bilo dobro da svi politički akteri u BiH potpišu pakt o miru.

Kada je riječ o diplomatskim odnosima Rusije i Republike Srpske, Kalabuhov je naglasio da su ti odnosi izuzetno dobri, najavivši otvaranje kancelarije Ruske Federacije u Banjoj Luci.

Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno