14.9 C
Mostar

SLOVENAČKI MINISTAR: Osigurati vanjske granice EU, ako treba i ogradama

Vanjske granice Evropske unije (EU) treba osigurati, „ako treba i ogradama“, izjavio je u Sarajevu, 18. novembra, Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije, koja od 1. jula predsjedava Savjetom Evropske unije.

Hojs je to izjavio novinarima u pauzi regionalne konferencije o migracijama “Sarajevo Migration Dialogue”.

“EU treba osigurati svoje vanjske granice, a posebno istočne granice od ilegalnih migranata“, rekao je Hojs.

Komentarišući migrantsku krizu na poljsko-bjeloruskoj granici, nagalasio je da predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko „vodi hibridni rat protiv EU i da EU neće dopustiti da se ilegalne migracije koriste kao političko sredstvo“.

„Sve one migrante koji bježe od rata treba zbrinuti i pomoći im, a one ostale treba vratiti u zemlje porijekla, što će biti jasan signal za sve one koji žele da uđu u EU da ne treba to da rade“, poručio je Hojs u Sarajevu.

Hojs je rekao da se nada da će kriza na poljsko bjeloruskoj granici biti zaustavljena u „većoj ili manjoj mjeri“ na proljeće 2022. godine.

Hiljade migranata, većinom sa Srednjeg Istoka, od ljeta kampuju nedaleko od poljsko-bjeloruske granice, u vrlo teškim uslovima, sa željom da pređu u Poljsku, na teritoriju Evropske unije (EU).

EU tvrdi da je Bjelorusija stvorila krizu kao odmazdu za sankcije na ovu bivšu članicu SSSR-a. Zvanični Minsk i njihov ključni saveznik, Rusija, odbacuju ove optužbe i kritikuju vlasti EU zbog odbijanja da propuste migrante preko grnice.

Poljsko ministarstvo odbrane je saopštilo je 17. novembra, da su u posljednjem incidentu, bjeloruske snage “vrlo vjerovatno” oštetile bodljikavu žicu koja ide duž granice ove dvije republike.

Navedeno je da su Bjelorusi nakon toga natjerali migrante da gađaju kamenjem poljske vojnike da im odvuku pažnju, a da su pokušali preći granicu nekoliko stotina metara niže.

RSE, Foto: RFE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno