17.7 C
Mostar

TRUMP S PANTOVČAKA se zaigrao sa našom zemljom

Zoran Milanović, predsjednik susjedne Hrvatske, dobrano se zaigrao s našom zemljom proteklih mjeseci i sedmica, a dešavanja ovog vikenda, bez obzira na sve okolnosti i mogućnosti, i dalje grade narativ po najavama s Pantovčaka.

Iako sigurnosne procjene nikad ne treba relativizirati, niti treba ulaziti u taj domen, Milanović u svom okršaju sa “zdravom pameću” ovaj put podmeće novu “kvarnu” robu – sigurnosnu situaciju.

Ako se dosad nabacivao frazama iz beskonačnih rasprava o izbornom zakonodavstvu ili tretiranju ratnih zločina, ovaj put je svojoj paleti uvreda i potcjenjivanja dodao nešto novo. Navodna narušena sigurnosna situacija, otkazivanje putovanja u Srednju Bosnu te sumanute teorije medija bliskih Milanovićevim štićenicima dio su istog scenarija i istog cilja. Treba dodatno naelektrisati političke odnose, a Milanovića učiniti bitnijim nego što jeste.

Hrvatski predsjednik sve vrijeme igra samo za sebe, gurajući desni populistički politički narativ jača svoju poziciju na političkoj sceni susjedne države. A kako najlakše biti desno na Balkanu i bilo gdje drugo nego kroz konfrotaciju s komšijama. Milanović u tom svom cilju uspješno koristi Bosnu i Hercegovinu, a urednik Jutarnjeg lista Željko Trkanjec piše kako ga on podsjeća na Gojka Šuška, koji je u putovnici imao mjesto rođenja Široki Brijeg, država Hrvatska.

Trkanjec u svom subotnjem komentaru zaključuje kako Milanovića ne brinu Hrvati u BiH, kako se to vidi iz posljednjih desetak godina, kad je od zagovornika Željka Komšića napravio puni krug zaokreta.

Milanovića bi, da je samo saborski zastupnik profila Nine Raspudića, najbolje bilo ignorisati, ali on je ipak predsjednik Hrvatske, države s kojom BiH ima najdužu granicu i vjerovatno je najčvršće vezana od svih drugih zemalja. Shodno tome zavređuje odgovor dostojan funkcije koju obnaša.

Za Milanovića novinar i kolumnista Jurica Pavičić u tekstu “S tim čovjekom mi više nemamo ništa” kaže kako je bahat, klasist i antizapadni političar.

“Kad se vidi u što je Milanović metastazirao, više se ni Kolinda ne čini tako loša”, napisao je Pavičić u tekstu koji je simbolično javno odricanje ljevice od njenog bivšeg lidera.

Odgovor na Milanovićevu politiku prema BiH treba da bude dijametralno suprotan od nje. Treba biti zasnovan na jasnim i nedvosmislenim činjenicama i porukama koje su na tragu evropske BiH. U slučaju otkazivanja posjete treba razjasniti sve okolnosti, posebno Milanovićev “trumpovski” utjecaj na bh. zbivanja, kao i odgovor na ključno pitanje – kako to da se u nekoliko dana sigurnosna situacija toliko drastično “pogorša”, da ono što ne prijeti premijeru Andreju Plenkoviću, ugrožava predsjednika Milanovića?! Plenkovićeva posjeta našoj zemlji samo šest dana ranije prošla je, naravno, bez ikakvih incidenata.

Klix, foto: Milan Sabic/PIXSELL
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno