23.8 C
Mostar

NJEMAČKI CDU izabrao lidera

Članovi Hrišćansko-demokratske unije (CDU) posle najgoreg izbornog poraza u istoriji, na stranačkom glasanju za lidera velikom većinom su podržali milionera Fridriha Merca (Friedrich Merz), dugogodišnjeg rivala bivše kancelarke Angele Merkel, koji izgleda odlučno u želji da stranku vrati konzervativnim korenima i usmeri je udesno, pišu svetski mediji.

Iznenađujuća većina

Tražeći novi smer posle odlaska Angele Merkel, članovi CDU-a izabrali su u petak, 17. decembra tvrdog desničara za svog novog lidera, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Merc, koji je na dva prethodna izbora za lidera stranke bio na drugom mestu iza centrističkih kandidata, osvojio je iznenađujuću većinu, pobedivši bivšu šeficu kabineta Merkel Helgu Brauna i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena (Röttgen) sa 62 odsto glasova, čime je izbegnut drugi krug.

CDU je prvi put u svojoj istoriji odlučio da za liderstvo stranke glasa njegovih 400.000 članova. Ipak, to glasanje nije bilo obavezujuće i ishod će morati da potvrde delegati CDU na kongresu stranke zakazanom za 21. i 22. januar.

Merc je pridobio glasove članova CDU-a dok, kako piše Gardijan, džin nemačke politike pokušava da osmisli svoju poziciju pošto je na septembarskim saveznim izborima imao najgori rezultat u svojoj istoriji, nakon čega je socijaldemokrata Olaf Šolc (Scholz) izabran za kancelara prema sporazumu o podeli vlasti sa Zelenima i Partijom slobodnih demokrata (FDP).

Jedno od ključnih pitanja u eri posle Angele Merkel je kako će CDU odgovoriti na snagu krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) na bivšem socijalističkom istoku zemlje koji je nekada bio čvrsto u rukama desnog centra, ukazuje list i ističe da je Merc ranije tvrdio da bi povratak konzervativnim načelima mogao da vrati glasače koji su otišli AfD-u.

Kultni status ili anahronizam

Zadatak 66-godišnjeg novog lidera CDU-a biće da obnovi moral stranke koja je i dalje potresena najgorim izbornim rezultatom u svojoj 76-godišnjoj istoriji, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Mercovi rivali na stranačkom glasanju, Braun i Retgen, smatrani su umerenim političarima posvećenih centrističkom i pragmatičnom kursu Angele Merkel, dok se on često žalio da je CDU otišao previše ulevo pod dugogodišnjom kancelarkom i njegovom starom rivalkom, ukazuje britanski list, dodajući da je njegova pobeda bila i očekivana pošto je dugo uživao kultni status među demohrišćanima.

Merc je rekao da će nastojati da predstavlja “puni spektar” CDU-a s različitim političkim idejama, mišljenjima i tendencijama, premda su, kako piše Fajnenšl tajms, neki u stranci zabrinuti da bi njene šanse za povratak na vlast mogao da ugrozi izbor lidera kojeg veliki delovi biračkog tela vidi kao anahronizam, čoveka iz prošlih vremena čiji tradicionalistički stavovi nisu u skladu s modernom Nemačkom.

On se istakao 90-ih, kada su ga njegova retorička briljantnost i ekonomski liberalni stavovi označili kao zvezdu u usponu u CDU. Postao je lider poslaničke grupe demohrišćana 2000, ali je to mesto izgubio u borbi za vlast s Merkel i 2009. je otišao iz Bundestaga da bi nastavio karijeru u biznisu. Od 2016. do prošle godine bio je predsednik kompanije Blekrok Džermani (BlackRock Germany), čime je postao multimilioner.

Raskid s prošlošću

Članovi CDU-a izabrali su za lidera stranke multimilionera i dugogodišnjeg rivala Merkel koji izgleda odlučno u želji da usmeri stranku udesno, piše Tajms (The Times), dok demohrišćani, koji su bili na čelu više od 50 od proteklih 75 godina, nastoje da se pomire s porazom na izborima u septembru.

Izborom korporativnog advokata koji je često govorio da je CDU izgubio identitet skretanjem ulevo, demohrišćani su nagovestili želju za čistim raskidom s prošlošću, ističe londonski list i ukazuje da je popularni tabloid i fan novog lidera desnog centra Bild izašao s naslovom “Pravi kraj ere Merkel”, dok je jedan komentator Mercovu pobedu okarakterisao kao “oslobođenje za CDU”.

Za kritičare, međutim, on predstavlja povratak u mačo svet politike 90-ih i proizvod opsesije CDU-a da ima “jakog čoveka” na čelu, podvlači Tajms. Merc je u nizu televizijskih nastupa posle glasanja odbacio takve kritike i obećao obnovu stranke, kao i imenovanje žena i mlađih na ključne pozicije, ali je i rekao da CDU mora da zna za šta se zalaže.

Merc je tokom kampanje za stranačkog lidera uspeo da šarmira publiku strastvenom retorikom, u kontrastu s Arminom Lašetom (Laschet) blagog predstavnika desnog centra kojeg će zameniti na čelu stranke i koji se povukao posle poraza na opštim izborima, ukazuje Tajms, dodajući da su njih dvojica i politički veoma različita, budući da je Merc više puta pozivao CDU da se vrati konzervativnim korenima kako bi se razlikovao od socijaldemokrata, s kojim je bio sve sličniji tokom godina koalicionih vlada pod Merkel.

Povratak konzervativnim korenima mogao bi da pomogne Mercu da vrati neke od birača koji su poslednjih godina počeli da glasaju za krajnje desnu AfD, ali to, prema oceni Tajmsa, mora da izvede bez gubitka centrističkih birača.

Unutarstranačka borba

Merzova ubedljiva pobeda potvrdila je pretpostavke da je članstvo demohrišćana konzervativnije od mnogih njenih visokih zvaničnika i nemačkih glasača, ističe Politiko (Politico), dodajući da je njegovoj pobedi verovatno pomogla i činjenica da je prosečan član CDU-a stariji od 60 godina.

Međutim, Merc je pred izazovom ne samo kako da dopre do više centrističkih glasača koji su prihvatili CDU pod Merkel, već će, ocenjuje portal, morati da uspostavi svoj autoritet u konzervativnom taboru, kao i da izgradi mostove s drugim vodećim ličnostima desnog centra.

Ključno pitanje je, ističe Politiko, da li će preuzeti vođenje desnog centra u parlamentu, koja je sada najveća opoziciona frakcija u Bundestagu.

Merc je ranije rekao da bi voleo da lider CDU takođe bude na čelu poslaničke grupe, što bi ga učinilo neupitnim de fakto liderom opozicije, mada sadašnji lider demohrišćana u parlamentu, Ralf Brinkhaus (Ralph), nije pokazao spremnost da napusti to mesto, dok je, prema izveštajima medija, radio na tome da mnoge Mercove neprijatelje iz CDU-a dovede na važne pozicije u parlamentu.

S druge strane, premijer Bavarske i lider sestrinske stranke CDU-a, Hrišćansko-socijalne unije Markus Zeder (Söder), premda je čestitao Mercu pobedu, s njim se skoro nije sastao.

Posle izbornog debakla u septembru, Merc je optužio Zedera da je sabotirao Lašetovu trku za mesto kancelara, nazvavši njegovo ponašanje “nepoštovanjem i ponekad bezobrazlukom”. Sa svoje strane, Zeder je ranije ove godine ismevao Merca zbog njegovog dugog odsustva iz politike. “Njegovo iskustvo aktivnog političara iz 90-ih će nam sigurno pomoći”, sarkastično je rekao Zeder, misleći na šanse konzervativaca na septembarskim izborima.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno