23.8 C
Mostar

SZIJJARTO: Mađarska će staviti veto u slučaju sankcija Dodiku

Ministar vanjskih poslova Mađarske Piter Sijarto (Peter Szijjarto) najavio je da će Mađarska staviti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija Evropske unije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Sijarto je na svom službenom Facebook profilu napisao da je nova njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock), nedavno “zaprijetila sankcijama Miloradu Dodiku”.

“Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je Bosna i Hercegovina tu u našoj blizini, očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni sigurnosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banja Luke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju”, napisao je Sijarto.

On je naveo i da Evropska unija (EU) može uvesti sankcije protiv bilo koga “samo jednoglasnom odlukom svih država članica”.

“Mađarska neće dati svoju podršku nikakvim sankcijama lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku. Ako postoji takav prijedlog, stavićemo veto na njega. Razgovor, a ne sankcije, to je ono o čemu bi se politika EU za Zapadni Balkan trebala baviti u budućnosti”, napisao je Sijarto.

Nova vlada Njemačke pozvala je 13.decembra Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji ima za cilj povlačenje Republike Srpske, jednog od entiteta, iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH, prenosi Reuters.

“Napori za otcjepljenjem su neprihvatljivi, a to također znači – i lobirala sam za to ovdje – da se postojeći režim sankcija treba koristiti protiv gospodina Dodika odmah”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka EU kolega u Briselu.

Ona je ponovila komentare svog prethodnika Heika Maasa, dan prije no što bi ministri za evropska pitanja Unije trebali razgovarati o situaciji u Bosni I Hercegovini.

Njemačka je i formalno ranije 17. novembra, zatražila od Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da izradi dokument s prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika RS-a.

“Dodikov projekt sada prijeti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, izjavio je 15. novembra tadašnji vršitelj dužnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maas Maas, imenujući direktno Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak 10. decembra informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

Dodik se od januara 2017. nalazi na listi sankcija Sjedinjenih Država “zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organiziranja referenduma” o Danu RS-a koji je održan 25. septembra 2016. godine.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno