14.9 C
Mostar

VARHELYI U SARAJEVU: BiH može ostati bez milijardu i po eura ulaganja

BiH rizikuje da izgubi gotovo milijardu i po eura infrastukturinih ulaganja, upozorio je Oliver Varhelyi, komesar EU za susjedske odnose i proširenje, u srijedu, 24. novembra tokom posjete Sarajevu.

“Potrebno nam je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Još uvijek se čeka na određene odluke koje će osigurati značajne investicije. U suprotnom prijeti opasnost da ove insfrastrukturne investicije budu izgubljena šansa. Govorimo o gotovo milijardu i po eura infrastrukturnih ulaganja”, podvukao je Varhelyi, nakon što je održao sastanke sa predstavnicima bh. vlasti, ali i opozicijom.

On je kazao da za evropsku perspektivu BiH treba realizovati 14 prioriteta mišljenja Evropske komisije u pravcu osiguranja kandidatskog statusa.

“Tek tada ova zemlja može ostvarivati sve pogodnosti iz programa i fondova EU, uključujući i evropski investicioni paket, koji je temljeni paket pomoći EU s ciljem podrške oporavaka od pandemije COVID-19”, kazao je on.

Kako je rekao, politički lideri u Bosni i Hercegovini treba da iskoriste postujeću ponudu EU u smislu političke i finansijske podrške.

“Potrebno nam je za to da imamo konstruktivan dijalog. Bilo kakav bojkot ili blokade sa bilo koje strane su neprihvatljive”, naglasio je Várhelyi, dodajući da “povlačenje entiteta Republika Srpska, povlačenja rada iz institucija, još dalje udaljava BiH od pravne stečevine EU, obustavlja njen evropski put, što će imati negativne posljedice za građane”.

Komesar za susjedske odnose i proširenje Oliver Varhelyi se susreo sa članovima Predsjendištva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te državnim ministrom sigurnosti i finansija i trezora BiH sa kojima je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i procesu evropskih integracija.

Varhelyi boravi u Bosni i Hercegovini u dvodnevnoj posjeti.

U februaru 2016. godine, bh. zvaničnici su u Briselu predali zahtjev za članstvo.

Evropska komisija je u svom Mišljenju (Avis) pred BiH u maju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uvjeta koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu, podijeljenih u četiri područja – Demokracija i funkcioniranje institucija, Vladavina prava, Osnovna prava i Reforma javne uprave.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno