5.9 C
Mostar

VARŠAVA: Bjeloruske snage pucale na poljske, Minsk negira

Poljski premijer Mateuž Moravjecki pružio je 8. oktobra podršku trupama koje čuvaju belorusku granicu od ilegalnih migracija nakon izveštaja da su beloruske snage navodno pucale – verovatno praznom municijom – na poljske vojnike, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ranije 8. oktobra, portparolka granične straže Poljske Ana Mihalska rekla je da su beloruske snage 7. oktobra ispalile hice preko istočne granice Evropske unije, ne precizirajući ko je bio meta.

Mihalska je rekla da nema povređenih i da je najverovatnije korišćena prazna municija.

“Ja jesam i uvek ću biti čvrsto uz naše vojnike i našu graničnu stražu”, napisao je Moravjecki na Tviteru. “Želim da zahvalim našim službama na njihovom profesionalnom i odgovornom pristupu,” dodao je poljski premijer.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je otpravnika poslova Belorusije u Varšavi Aleksandra Časnovskog, “u vezi sa situacijom na poljsko-beloruskoj granici i agresivnim akcijama Republike Belorusije protiv Poljske”, navodi se u saopštenju ministarstva, bez navođenja detalja.

Portparol beloruskog Odbora državne granične straže Anton Bičkovski odbacio je tvrdnju rekavši da graničari ove zemlje nisu koristili oružje u poslednja 24 sata.

Bičkovski je rekao da je komitet zvanično zatražio od poljskih vlasti da preciziraju svoje tvrdnje, navodi ruska državna novinska agencija Tass.

Članice EU Poljska i Litvanija suočavaju se sa povećanjem broja migranata, uglavnom iz Iraka i Avganistana, koji prelaze iz Belorusije u, kako kažu evropski zvaničnici, odmazdi beloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka zbog sankcija protiv njega i njegovog režima koje je uveo Brisel.

Obe zemlje proglasile su vanredno stanje zabranivši ulazak u neke pogranične regije svima osim graničarima i službama bezbednosti.

Ove dve zemlje takođe grade ograde od žilet žice duž svoje granice sa Belorusijom.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno