14.9 C
Mostar

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a ODLUČILO: EUFOR ostaje u BiH

“U ime evropske zajednice i u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i odlukama Vijeća sigurnosti. Iz tog razloga nam je drago što je ova rezolucija usvojena”.

Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a, ali u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je donijelo odluku o produženju mandata misije EUFOR-a (Althea) u Bosni i Hercegovini. Misija je produžena za narednih 12 mjeseci sa 15 glasova “za”.

Nakon usvajanja rezolucije, pred Vijećem sigurnosti govorio je francuski ambasador koji je izrazio podršku OHR-a, ali i zadovoljstvo zbog produženja EUFOR-ovog mandata.

“U ime evropske zajednice i u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i odlukama Vijeća sigurnosti. Iz tog razloga nam je drago što je ova rezolucija usvojena”.

Ambasadorica SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a Linda Thomas-Greenfield pružila je punu podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i OHR-u te upozorila bh. lidere da prestanu s opasnom i zapaljivom retorikom, a posebno lider SNSD-a Milorad Dodik te da se deblokira rad državnih institucija.

 “Drago nam je da je visoki predstavnik Schmidt poslao čistu poruku o važnosti mira i stabilnosti. Zahvalni smo na izvještaju visokog predstavnika Christiana Schmidta. Iako nije ovdje s nama danas, pozdravljamo ga i zahvaljujemo na doprinosu i budućem radu u OHR-u u BiH, ima našu punu podršku. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj historiji. Tu su opasna retorika, zahtjevi za zatvaranjem OHR-a i izborne reforme”, rekla je.

Ona je kazala da lider SNSD-a Milorad Dodik ima opasnu retoriku.

“Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UIO, OSA-e… On govori i o potpunom povlačenju RS-a iz BiH. Ovo je opasan put, za BiH i region Zapadnog Balkana. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas”, dodala je.

U posljednjih nekoliko mjeseci sve strane su dale određene opasne izjave, dodala je.

“Tražimo smirenost svih strana, da počnu raditi u korist građana BiH. To znači da se Predsjedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Christian Schmidt ima našu punu podršku za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može napustiti međunarodnu superviziju”, rekla je.

Američka ambasadorica je istakla i važnost izbornih reformi i ograničenih izmjena ustava.

“Zvaničnici moraju implementirati sve presude sudova za ljudska prava i druge reforme, boriti se protiv korupcije i osigurati jednaka prava za sve građane BiH za izbore 2022. godine”, kazala je.

Istakla je kako je korupcija nedemokratska i iskra koja podriva stabilnost.

“Građani BIH zaslužuju bolje od svojih vlada. Ovo je delikatan momenat za BiH, ali sam sigurna da svi akteri moraju raditi na prosperitetu i boljoj budućnosti”, zaključila je.

Geraldine Byrne Nason, ambasadorica Irske pri UN-u, je također iskazala podršku OHR-u i misiji EUFOR-a te zahvalila visokom predstavniku Christianu Schmidtu na izvještaju.

”Irska podržava Ured visokog predstavnika. Pozivamo sve da rade na ispunjavanju ‘5+2’ ciljeva za zatvaranje OHR-a. Zabrinuti smo glorificiranjem ratnih zločinaca. tome nema mjesta. Posebno nema mjesta negiranju genocida. Politički zastoj i blokada institucija tjera mnoge mlade da napuste zemlju. BiH je napravila veliki napredak. Potrebno je osigurati da izabrani političari rade zajedno s međunarodnim dužnosnicima. sve strane pozivamo da zajedno rade i provedu nužne reforme kako bi BiH pridružila se EU” kazala je irska ambasadorica.

Visokog predstavnika je između ostalog pozvala da radi na pitanju jednakosti spolova.
”Što se tiče izborne reforme ona mora garantirati da svi građani imaju ista prava. Žalimo što još uvijek to nije urađeno. Politički lideri trebaju se fokusirati na 14 uvjeta koje je EU postavila pred BiH kako bi postala zemlja kandidat. Nadamo se da će lideri obnoviti razgovore”, kazala je ambasadorica Byrne Nason.

Predstavnica Ujedinjene Kraljevine je kazala da se BiH suočava s najvećom prijetnjom nakon rata.

”Duboko smo zabrinuti zbog retorike podjela koja dolazi iz Republike Srpske. Te aktivnosti koje uključuju i uključivanje vojske Republike Srpske poništavaju sav progres napravljen u proteklih 26 godina. To ugrožava ne samo mir i stabilnost u regiji već je i prijetnja Daytonskom sporazumu. Izražavamo podršku visokom predstavniku i Bonnskim ovlastima koje ima”, kazala je predstavnica UK-a. Naglasila je podršku suverenitetu BiH.

”Napredak je napravljen, ali to nije dovoljno. Potreban je konstruktivan put prema pomirenju 26 godina poslije rata. Energija se treba trošiti na sveobuhvatne reforme uključujući vladavinu prava i presude Evropskog suda za ljudska prava. Potvrđujemo podršku teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje koja se sastoji od dva entiteta”, kazala je Mona Juul, ambasadorica Norveške pri UN-u.

SB, Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno