14.9 C
Mostar

MOSTAR NA CNN-ovoj LISTI najljepših malih gradova Evrope

CNN je objavio listu najljepših malih gradova Evrope koje vrijedi posjetiti, a među odabranima se našao i Mostar, grad u središtu Hercegovine.

“Mostarski Stari most, ili Stari most, kojeg su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture”, stoji u opisu ispod fotografije Mostara i njegovog prepoznatljivog simbola.

CNN navodi kako je Stari most jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti na Balkanu, spomenuo je tradicionalne skokove koji se tu održavaju svake godine, kao i to da je Mostar jedna od stanica svjetski poznate Red Bull Cliff Diving serije.

“Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularno jednodnevno izletište iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj”, napisao je CNN.

U tekstu objavljenom 4. novembra se navodi i to da mali gradovi u Evropi jako bajkoviti, sa prelijepom arhitekturom i bogatom kulturom, a u listu su uvrstili gradove koji su mala ribarska mjesta, kao i srednjovjekovne utvrde.

Osim Mostara iz zemalja regiona, tu je i Korčula koja se nalazi u Hrvatskoj i Piran iz Slovenije.

U CNN-ovu listu najljepših malih gradova Evrope ušli su Giethoorn (Nizozemska), Guimaraes (Portugal), Roscoff (Francuska), Anghiari (Italija), Nafplio (Grčka), Mazara del Vallo (Sicilija/Italija), Clovelly (Velika Britanija), Dinkelsbühl (Njemačka), Kenmare (Irska), Reine (Norveška), Regencos (Španija) i Tarnow (Poljska).

RSE, Foto: Arhiva
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno