29.9 C
Mostar

VON DER LEYEN uticala na rješenje krize na sjeveru Kosova

Zabrinuti smo zbog trenutne krize na severu Kosova, ali sam duboko uverena da je moguće da dođe do deeskalacije i da se nađe održivo rešenje, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Srbiji 30. septembra.

Istovremeno, u Briselu zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država posreduju u pregovorima Beograda i Prištine oko rešavanja krize na severu Kosova, nastale zbog spora oko registarskih tablica.

Komentarišući krizu na severu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija “nikad ne uslovljava razgovore”.

“Dijalog pod okriljem Evropske unije je za nas nešto što je osnovno i čemu smo privrženi. Ja sam se nadao sinoć da ćemo mi postići dogovor (u Briselu), želim da verujem da smo blizu rešenja trenutne krize”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija “u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj Evropska unija”.

“Delegacija Srbije u Briselu daje sve od sebe i čini napore da bi do sporazuma došlo i dajemo sve od sebe da očuvamo mir”, rekao je Vučić.

Zapadnobalkanska turneja Ursule fon der Lajen i poseta Beogradu i Prištini dolazi u momentu kada lokalni Srbi na severu Kosova jedanaesti dan zaredom blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak zbog spora Srbije i Kosova oko registarskih tablica.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem, Ursula fon der Lajen je 29. septembra poručila da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na severu Kosova.

Podrška evrointegracijama

Predsednica Evropske komisije je istakla da podržava ambicije Srbije da što pre otvori klastere u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

“Znam da je odluka u rukama članica Unije i zato je od suštinskog značaja da dalje ispunjavate uslove, posebno u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom”, rekla je fon der Lajen, dodajući da je ona “snažna zagovornica pristupanja Srbije u EU”.

Govoreći o ekonomskim integracijama, predsednica Evropske komisije je istakla da je njena želja da Srbija i Zapadni Balkan budu integrisani u Evropsku uniju i njeno jedinstveno tržište.

Početak ‘autoputa mira’

Fon der Lajen je u Donjem Međurovu, kod Niša na jugu Srbije, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovala početku radova na modernizaciji železničke deonice Niš-Brestovac, u sklopu međunarodnog železničkog Koridora 10.

Ukupna vrednost modernizacije te deonice iznosi 59,9 miliona evra, 85 odsto finansira se iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda Evropske unije, a 15 odsto budžeta Srbije .

Fon der Lajen je rekla da će železnički Koridor 10 povezati Srbiju sa Austrijom i Grčkom i da će to biti pokretač privrede, trgovine i investicija.

U Nišu je potpisan i ugovor za izgradnju prve deonice na autoputu Niš-Priština (“autoput mira”), koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije je istakla da je taj autoput “simbol saradnje i projekata povezivanja kroz koje se zajednički gradi evropska budućnost”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je “autoput od suštinskog značaja i za Srbe i za Albance i za naše buduće odnose”.

 

Vrednost radova na deonici kroz Srbiju, od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometra, iznosi 255 miliona evra.

Zapadnobalkanska turneja

Fon der Lajen je u sredu (29. septembar) u večernjim časovima doputovala u Beograd, a na aerodromu je dočekao predsednik Aleksandar Vučić. Dvoje zvaničnika imali su razgovore u vili “Mir”, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS). U Beogradu je imala sastanak i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Fon der Lajen je obilazak Zapadnog Balkana počela u utorak (28. septembar) posetom Tirani, zatim je otišla u Skoplje, Prištinu i Podgoricu.

Nakon Srbije, predsednica Evropske komisije zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu završava u Bosni i Hercegovini.

RSE, Foto: YouTube

 

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno