15.5 C
Mostar

ZORAN TEGELTIJA zahtijeva smjenu ministra odbrane BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija donio je u utorak, 5. oktobra, odluku o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, zbog odgađanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Odluka je uslijedila, kako navode iz Vijeća ministara, “jer je ministar prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja”, kada je donio odluku o odgađanju vojne vježbe planirane od 9. do 16. oktobra ove godine.

“Predsjedavajući Vijeća ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Vijeća ministara sa radom Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko distriktom, kao i za usklađivanje rada Vijeća ministara, Odluku o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića donio je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju”, navodi se u saopćenju iz Tegeltijinog kabineta.

Dodaje se da je Tegeltija odluku o smjeni ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića uputio Parlamentarnoj skupštini BiH.

DODIK traži smjenu ministra odbrane BiH

Odluku o smjeni treba potvrditi Parlament, čiji rad bojkotiraju političari iz RS-a

Odluku o smjeni ministra te imenovanju novog mora potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine (PS) BiH, čiji rad, odnosno sudjelovanje u donošenje odluka bojkotiraju političari iz entiteta Republike Srpske nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i kriminalizirao negiranje genocida.

“Ako PS BiH donese odluku o potvrdi smjene ministra odbrane… predsjedavajući Vijeća ministara će odrediti koji zamjenik ministra će privremeno obavljati dužnosti navedenog ministra tokom perioda između dana donošenja navedene odluke o potvrdi i dana kada novoimenovani ministar preuzme dužnost u skladu s postupkom predviđenim ovim zakonom”, navodi se u Zakonu o Vijeću ministara BiH.

Dodik predložio smjenu, Komšić i Džaferović protiv

Nakon što je vježba odgođena, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra Podžića. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo “nepoštivanje Ustava BiH”.

Ministar Podžić je, nakon Dodikovog zahtjeva, kazao da vježba nije otkazana već odgođena zbog epidemiološke situacije i činjenice da je mali broj pripadnika Oružanih snaga vakcinisan protiv COVID-19.

Odluku da vježba bude odgođena podržali su i predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Opisali su je kao odgovornu i opravdanu.

Komšić je nakon saopćenja iz Vijeća ministara o zahtjevu za smjenu kazao kako će zastupnici njegove strake Demokratska fronta (DF) glasati protiv.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kadar je DF-a.

Zamjenici ministra odbrane BiH su Mirko Okolić, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i predsjedavajući Zoran Tegeltija, stranke na čijem čelu je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Drugi zamjenik je Mijo Krešić kao kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Ostala ministarstva imaju samo jednog zamjenika.

SDA: Zahtjev nepotrebno politiziranje

Iz Stranke demokratske akcije su saopćili da će u Zastupničkom domu glasati protiv smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, “kada god da zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije bude na dnevnom redu”.

“Ne postoji nijedan razlog za smjenu ministra Podžića. Tegeltijin zahtjev je nepotrebno politiziranje. Da je tako, svjedoči činjenica da je zahtjev za smjenu ministra Podžića upućen Parlamentu od strane onih koji su blokirali rad tog istog Parlamenta”, navodi se u saopćenju SDA.

Osmanović: Inicijativa za smjenu neće proći

Šef kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Adil Osmanović vjeruje da inicijativa predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za smjenom ministra odbrane neće imati podršku.

“Cijenim da bi prije prošla inicijativa za smjenom cjelokupnog Vijeća ministara zbog ove blokade koju prije svega čine predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, predsjedavajući pa svi ostali, nego ova inicijativa za smjenu ministra Podžića”, kaže on za RSE.

Predsjedavajući Vijeća ministara, prema njegovom mišljenju, treba da svojim primjerom pokaže da Vijeće ministara radi, odnosno da saziva sjednice, jer je to po Zakonu i Poslovniku o radu Vijeća ministara obaveza.

“Pa bi onda mogao eventualno da pokreće odgovornost pojedinih ministara”, dodao je Osmanović koji je kao i minsitar Podžić zastupnik SDA u vlasti na državnom nivou.

Novaković Bursać iz SNSD-a: Odlučit ćemo kako dalje

U saradnji s drugim strankama ali i institucijama Republike Srpske odlučit ćemo kako dalje postupati po pitanju smjene ministra odbrane, kaže za RSE Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine.

Ona kaže da do daljnjeg poslanici SNSD-a ne odlučuju u bosanskohercegovačkom parlamentu, ni za ni protiv, ali dodaje da odluke Narodne skupštine Republike Srpske ostavljaju prostor za reagovanje u slučaju vitalnih nacionalnih pitanja.

“Dok su na snazi zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, mi ćemo se ponašati u skladu s njima, i kako budu tekli cjelokupni procesi. Mi se svakim danom sve više uvjeravamo da kompozicija, i zajednica na nivou BiH jednostavno ne funkcioniše”, ocjenjuje predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a.

Prva vojna vježba dviju zemalja

Ranije u utorak, 5. oktobra, Vijeće ministara zatražilo je od ministra odbrane da povuče odluku o odgađanju vojne vježbe.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije trebala je biti prva poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka. Trebala je biti održana na Manjači kod Banje Luke od 9. do 16. oktobra ove godine.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vježba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno