12.7 C
Mostar

DIPLOMATSKI KRUGOVI?: Bidenova “crna lista” u septembru? Na njoj i Čavka

Intenzivno se radi na spisku onih iz BiH koji bi se mogli naći na udar administracije Joea Bidena.

Dok su oči svijeta uprte u zbivanja u Afganistanu, borbi protiv koronavirusa, ekonomskim trendovima… iza sjene, daleko od očiju javnosti, marljivo se radi na pripremi “crne liste” administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena za zapadni Balkan.

“Predsjednik je objavio izvršnu naredbu. Formalno su stvari završene. Sada se provodi praktičan rad. O rezultatima, javnost će biti upoznata na vrijeme”, rečeno nam je u diplomatskim krugovima.

Izvršna naredba zavedena pod “EO 14033”, proširena je osim država nastalih raspadom bivše Jugoslavije i na Albaniju.

Biden ju je potpisao 8. juna ove godine.

Uslijedila su i njena preciziranja koja su izdali državni sekretar Antony Blinken i ministrica trezora SAD Jenet Yellen.

Ubrzo su krenule i spekulacije o tome ko bi se u Bosni i Hercegovini mogao naći na novu i unaprijeđenu američku “crnu listu”.

Politicki.ba je objavio a OHR (in)direktno potvridio, da je iz ureda sada već bivšeg visokog predstavnika prema Vašingtonu otišao prijedlog o stavljanju osoba na “crnu listu”.

Kako saznaje politicki.ba, na spisku osoba koji bi trebali biti pod sankcijama su i Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić…

Lista koju je Inzko sastavio ima najmanje 10 imena.

Umeđuvremenu, intenzivno se radi na novim imenima.

Pod posebnom su lupom aktivnosti u pravosuđu.

“Postoje vrlo jaki argumenti za značajan broj ljudi koji su bili ili su još uvijek na istaknutim pozicijama u tom segmentu vlasti.

Prednjače Milan Tegeltija, ali i Oleg Čavka.

Razloga da se nađu na Bidenovoj “crnoj listi” je i previše”, tvrdi nam jedan diplomatski izvor koji je u toku s nekim od priprema za sankcioniranje nepoćudnih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine.

Prema odredbama “EO 14033”, Bidenova će administracija kazniti osobe ili institucije-entitete koji:

“prijete ili su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg dijela zapadnog Balkana; potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu; opstruiraju provedbu regionalnih mirovnih sporazuma; predvode ili provode ozbiljna kršenja ljudskih prava na zapadnom Balkanu ili su povezani s korupcijom”.

politički.ba, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno