17.7 C
Mostar

DUGIN POZVAO NA POTPUNU MILITARIZACIJU RUSIJE i osnivanje zloglasnog “Smerša”

Ruski nacionalist, prokremaljski propagandista i glasni pobornik ruske vojne kampanje u Ukrajini Aleksandar Dugin, kazao je da se Rusija mora potpuno militarizovati kako bi se postigla pobjeda “u temeljnom sukobu”.

Dugin pritom ne misli samo na sukob s ukrajinskom vojskom, već na sukob sa Zapadom koji je, prema tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina, nametnut Moskvi.

“Militarizacija znači pretvaranje društva na vojnu razinu. O opsegu i glavnim pravcima militarizacije može se razgovarati”, napisao je Dugin u komentaru za agenciju RIA-Novosti.

Militarizacija kompletnog društva

“Militarizacija društva kao dio vođenja krvavog rata za historijski opstanak je apsolutna nužnost o kojoj je bespredmetno raspravljati”, nastavio je.

Prema njegovim riječima, u Rusiji se mora uvesti “vojna ideologija, ideologija pobjede”, kako u kulturi i informacijskoj politici, tako i u obrazovanju i obuci. Mora prodrijeti među elite i mase i mora se odraziti na svakodnevni život.

“To zahtijeva ažuriranje i široku primjenu tradicionalnih vrijednosti, historijske samosvijesti i žive i intenzivne ideje o ruskom identitetu”, naglasio je Dugin, koji predlaže “oštriju verziju” za vojsku, rusko pograničje i novookupirane teritorije – odnosno okupirani istok Ukrajine.

Čovjek kojeg se opisuje kao sivu eminenciju Kremlja ili ideologa “ruskog svijeta” svoju je viziju opravdao tvrdnjom da se tvrdoglavi ukrajinski otpor “pomiješan sa savezom neonacizma, globalizma i liberalizma” ne može drugačije pobijediti.

Kaže se da u “mekšem režimu” rusko zaleđe mora biti ideološki motivirano “suverenim patriotizmom”.

“Rad upravnih tijela državne uprave mora se prevesti u poseban režim koji odgovara ratnom vremenu. Norme odmora, godišnjeg odmora i radnog vremena za ključna područja upravljanja treba revidirati zbog ratnih uslova i približiti ih uslovima na prvoj liniji”, napisao je Dugin.

Zabraniti kritiku države i vodstva

Ideolog poziva na stroge kazne za one koji se odaju odmoru u “neprijateljskim zemljama” i pokazuju pretjerani luksuz. On želi ograničiti “niz liberalnih prava i sloboda” u Rusiji zbog vanrednih okolnosti i strogo zabraniti “svaku kritiku države, heroja Rusije, vlasti, crkve i predsjednika, kao i napade na domoljublje, Rusku misao i antiratnu propagandu”.

Ekscesi u ušutkavanju medija i društvenih mreža su neizbježni, rekao je Dugin, dodavši da ispravljanje pritužbi treba biti prvo “nakon pobjede”.

Prema njegovim riječima, cjelokupna privreda i finansije moraju se mobilizirati, demografski razvoj društva ne smije se oslanjati na useljavanje.

“Potrebno je vanrednim mjerama preokrenuti katastrofalan trend pada nataliteta”, nastavio je Dugin bez pojedinosti.

Dugin zamišlja militarizaciju kulture na način da svaki koncert, program ili drugi događaj treba “počinjati himnom i slavljenjem herojskih djela ruskog naroda”. Svakodnevni život treba podrediti vojnom režimu, “svakodnevna psihologija prosječnog čovjeka mora se preformatirati”.

“Sav javni prostor treba ispuniti simbolima rata i pobjede. Tu ideju trebamo prenijeti roditeljima i odgajateljima: cilj cijelog naroda je odgojiti generaciju heroja koji će braniti i oživjeti veliku Rusiju”, istaknuo je Dugin, prema kojem je nužna i razmjena elita.

Osnovati “Smerš”

Oni su velikim dijelom nositelji duha defetizma, cinizma, sebičnosti, korupcije, nasilja, laži i onih osobina koje na površinu izvlače šljam društva u eri totalne degeneracije i propasti, nastavio je.

Citirao je Putina da elite iz 1990-ih moraju otići i zamijeniti ih “heroji i mučenici, kreatori i nositelji najvišeg moralnog načela”.

Dugin je iznio i jedan od recepata kako nasilno prevladati okorjelost Putinovog režima. Na primjer, predložio je obnovu zloglasnih specijalnih jedinica sovjetske vojne protuobavještajne službe Smerš, koja je tijekom Drugog svjetskog rata tražila “izdajice” u vojsci i na oslobođenim teritorijima. Hapšeni su, poslani u gulage ili čak pogubljeni bez suđenja.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno