23.8 C
Mostar

ESCOBAR: Ne smijemo dopustiti Moskvi i Pekingu da ugroze euroatlantski put Zapadnog Balkana

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar govorio je danas pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije u našem regionu.

“Radimo sa Evropskom unijom kako bi omogućili euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine. Zato je potrebna reforma. Mi ovdje, kao i Ured visokog predstavnika i EUFOR, smo odlučni u namjeri da osiguramo svjetliju budućnost BiH, a ne da se vraćamo unazad. Dodikovi istupi su opasni, pogotovo po perspektivu Bosne i Hercegovine”, rekao je Escobar.

Dodao je da SAD ostaju privržene da sačuvaju suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i dobitke u zadnjih 26 godina.

“Put BiH od Dejtona do Brisela vodi od reformi uključujući korak po korak, izbornu legislativu i ekonomske reforme od kojih će koristi imati svi građani”, rekao je Escobar.

Istakao je da su SAD do kraja posvećene Zapadnom Balkanu čemu se protive Moskva i Peking koristeći se dezinformacijama i slabostima svake od njih. Dodao je da SAD to ne smiju dopustiti.

“Najviše se bojimo ekonomskog utjecaja Kine u regionu. Kina je jedan od lidera u regionu koja sklapa netransparentne energetske i infrastrukturalne ugovore. I postoji određeni politički utjecaj koji prati iste”, rekao je Escobar.

Klix, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno