14.9 C
Mostar

IZETBEGOVIĆ I ZVIZDIĆ PISALI NA STOTINE ADRESA U SAD I EU: BiH bi bila stabilnija bez Dodika

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, upozoravaju na aktuelnu situaciju u BiH i mogućnost eskalacije tenzija koje su stvorene, kako se navodi, protivustavnim i nezakonitim aktivnostima dijela političkih snaga iz Republike Srpske, putem zajedničkog pisma koje je poslato na više stotina adresa u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pismo je, između ostalog, upućeno predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju (Sassoli), predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (Von der Leyen), visokom komesaru EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju (Josep Borrell), predsjedniku Savjeta Evrope, Šarlu Mišelu (Charles Michel), predsjednicima Predstavničkog doma i Senata u Kongresu SAD-a, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) i Džozefu Lihiju (Joseph Leahy), te ostalim relevantnim predstavnicima institucija EU-a, Savjeta Evrope i SAD-a.

Pismo je upućeno i svim evroparlamentarcima, članovima Kongresnog kluba prijatelja BiH u Kongresu SAD, te ministrima spoljnih poslova država članica EU, prenosi Fena.

“BiH bi bila stabilnija da nije bilo djelovanja SNSD predvođenog Dodikom”

Čelnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH su podsjetili na posljedice posljednjeg rata, koji je, kako navode, rezultirao etničkim čišćenjem prostora Republike Srpske (jednog od dva entiteta u BiH), rušenjem katoličkih i muslimanskih bogomolja i brisanjem tragova postojanja Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu BiH. Takođe su podsjetili da je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz snažnu podršku međunarodne zajednice, krenuo proces normalizacije i pomirenja u BiH, te da je u međuvremenu ostvaren značajan uspjeh.

“Takođe, možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila daleko stabilnija i uspješnija država da nije bilo djelovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom. U posljednjih 15 godina, ispočetka skromno a s vremenom sve otvorenije i drskije, ovaj političar i njegovi saradnici su kočili napredak zemlje na njenom evroatlanskom putu i činili sve da zadrže aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u RS-u”, navodi se u pismu.

Izetbegović i Zvizdić podsjećaju da je u zvaničnim dokumentima sa Kongresa iz 2015. godine SNSD kao svoj strateški cilj naveo otcjepljenje entiteta RS od BiH, odnosno dovršetak Karadžićevih i Mladićevih ciljeva političkim sredstvima.

“U tu svrhu su intenzivirali antidejtonske aktivnosti, kreirali stalne krize i blokade u funkcionisanju države i njenih institucija, te drsko provocirali prodržavne političke snage i predstavnike međunarodne zajednice u BiH. Jedna u nizu provokacija bila su i odlikovanja koje je Narodna skupština RS prije ravno pet godina dodijelila ratnim zločincima presuđenim pred Haškim tribunalom za zločin genocida u Srebrenici i druge ratne zločine, Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić”, pojašnjava se u pismu.

U tom kontekstu objašnjavaju i posljednju odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko), koji je, koristeći Bonska ovlašćenja, proglasio dopunu Krivičnog zakona BiH kojom je zabranio slavljenje zločina i zločinaca i negiranje genocida.

“Na ovu odluku je uslijedila reakcija vlasti u entitetu RS, predvođenih SNSD-om Milorada Dodika, koja je izazvala najtežu krizu u zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja bi, ukoliko se hitno ne reaguje, mogla rezultirati nesagledivim posljedicama”, upozoravaju Izetbegović i Zvizdić.

Traže reakciju EU i SAD

Ističu da su SNSD i njihovi koalicioni partneri započeli aktivnosti kojima direktno ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH kao njegov integralni dio. U tom kontekstu izdvajaju aktivnosti koje se odnose na proces vraćanja nadležnosti entitetima, što je, smatraju, eufemizam za protivustavno stavljanje van snage zakona države BiH na prostoru RS i formiranje paradržavnih institucija u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Izetbegović i Zvizdić podsjećaju da su EU i SAD među potpisnicima Dejtonskog sporazuma i da imaju obavezu reagovati u slučaju kršenja njegovih odredbi, te da se očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“Samo zajedničkom odlučnom reakcijom, nas u BiH, EU i SAD-u, te ostalih garanata-svjedoka potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspjećemo na vrijeme zaustaviti katastrofalne posljedice koje bi nastale kao rezultat ostvarivanja prijetnji Dodikovih političkih sljedbenika iz entiteta RS. Alternativa tome je rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH. Taj scenario moramo spriječiti svim sredstvima”, zaključuje se u pismu.

Poslanici, ministri i drugi predstavnici iz RS ne učestvuju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Podsjećamo, Dodik je 12. oktobra najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno