15.5 C
Mostar

MIHAJLOVIĆ: Kinske kompanije dio energetske budućnosti Srbije, EU upozorava

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija i Kina mogu uspešno da sarađuju u oblasti energetike, posebno u oblasti zelene energije. Pozvala je kineske kompanije da učestvuju u realizaciji velikih investicionih projekata u elektroenergetici.

“Pozivam vas da uspešnu saradnju naše dve zemlje i kineskih i srpskih kompanija nastavimo u oblasti zelene energetike”, rekla je Mihajlović 12. oktobra na video-konferenciji o zelenoj energetici koju su organizovali Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, ambasada Kine u Beogradu i Nacionalna uprava za energetiku Kine.

Mihajlović je navela da je saradnja u procesu energetske tranzicije neophodna i dodala da je u momentu svetske energetske krize potrebno ubrzati zelenu agendu. Kako je rekla ministarka, Srbija je otvorena za saradnju sa svim zemljama i kompanijama koje posluju u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Ona je dodala da je u prethodnom ministarstvu, na čijem je čelu bila, saradnja sa brojnim kineskim kompanijama bila uspešna, te da je završen veliki broj projekata u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Direktor Nacionalne energetske uprave Kine, Džang Đijanhu, ukazao je na prijateljstvo dve zemlje kao osnovu za dalji razvoj partnerstva.

“Naša dva naroda pokazala su međusobno poštovanje i solidarnost tokom pandemije. Nadamo se da će saradnja u oblasti energetike, posebno u sektoru OIE, biti dodatno unapređena, s obzirom na velike potencijale koje Srbija ima, a imajući u vidu naše planove da uvećamo investicije u nove kapaciteta koje koriste obnovljive izvore”, rekao je on.

Ambasadorka Kine u Beogradu, Čen Bo, rekla je da su perspektive i mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti energetske transformacije velike i da će zajedničko reagovanje na klimatske promene biti u fokusu i u narednom periodu.

EU upozorava na uticaj Kine

U izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iz februara ove godine upozorava se na uticaj Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana zbog nedostatka transparentnosti i procene uticaja kineskih investicija i zajmova na životnu sredinu.

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta upozorilo je u januaru u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju na “sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji”.

Kineske kompanije su vlasnici železare u Smederevu i rudarsko-topioničarskog kompleksa u Boru, u kojima aktivisti za zaštitu životne sredine ukazuju na probleme zagađenja.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su investicije Narodne Republike Kine u Srbiji od 2010. do 2019. godine oko 1,6 milijardi evra.

RSE, Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno